Londonnak muszlim polgármestere lehet

Először lehet muszlim polgármestere Londonnak, ha a mai választáson a Munkáspárt jelöltje, Sadiq Khan nyeri el a posztot a konzervatív Zac Goldsmith elől. A brit fővároson kívül csütörtökön helyhatósági és regionális parlamenti választásokat tartanak az Egyesült Királyságban.

Az már most biztos, hogy a Tower híd mellett emelkedő londoni városháza élén péntektől nem Boris Johnson, a főváros polgármesteri tisztségét nyolc éve betöltő, kétszer megválasztott konzervatív párti politikus áll majd, mivel ő már a tavalyi brit parlamenti választások után közölte, hogy harmadszor nem indul a posztért.

Johnsonnak – a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legeredetibb, legszínesebb figurájának – ennél sokkal nagyratörőbb tervei vannak, legalábbis a brit sajtó szerint, amely a leköszönő polgármestert a 2020-ban esedékes következő parlamenti választásokon a kormányfői tisztségért már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tartja számon.

Sadiq Khan Labour pártját az elmúlt hónapokban sorozatos antiszemita botrányok rázták meg. Ennek egyik legutóbbi mozzanata az volt, hogy menesztették a pártból Ken Livingstone volt londoni polgármestert, aki egy rádióműsorban azt mondta, hogy Hitler kezdetben támogatta a cionizmust. Khan elhatárolódott a rasszizmus minden fajtájától, és közölte, ő minden londonit képviselni akar.

Kapcsolódók

Kimaradt?