Egymást sértegették az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok

Donald Trump beteges hazudozó, Ted Cruz apjának pedig köze van a Kennedy-gyilkossághoz - ezt vágta egymás fejéhez kedden az amerikai elnökjelöltségre pályázó két republikánus politikus, miközben Indiana államban javában tartanak az előválasztások. 

A heveskedésre az indianai előválasztás tétje ad magyarázatot. Elemzők szerint ugyanis ha kedden ismét Donald Trump üzletember győz, akkor szinte bizonyosan ő lesz a republikánusok elnökjelöltje, ha viszont Cruzé a diadal - amit a közvélemény-kutatók nem tartanak valószínűnek -, akkor az elnökjelölt-állító országos pártkongresszus "nyílt versenyes" lehet, megakadályozva Trump elnökjelöltségét. 

Donald Trump New York-i milliárdos és Ted Cruz texasi szenátor durván "beszólt" egymásnak. Ted Cruz "beteges hazudozónak" és "régebben a nemi betegségeivel dicsekvő szoknyabolondnak" nevezte Donald Trumpot, mire Trump azzal replikázott, hogy Cruz "reménytelenül elkeseredett politikus", aki mindent elkövet és összevissza beszél csak azért, hogy "megmentse kudarcot vallott kampányát". 

Donald Trump - akiről a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy Indianában végzetes csapást mér Ted Cruz elnökjelöltségi reményeire - ráadásul előhozta a National Enquirer című bulvárlap e heti címlap-sztoriját. Ez azt sugallja, hogy Ted Cruz apjának, Rafael Cruznak köze volt John Kennedy elnök meggyilkolásához 1963-ban. A címlap öles betűkkel, felkiáltó jellel hirdeti ezt, és a cím mellé a szerkesztők jókora fotót helyeztek, amely Lee Harvey Oswaldot, Kennedy elnök gyilkosát és Rafael Cruzt ábrázolja együtt, hónapokkal a Kennedy-gyilkosság előtt. 

Trump azt követően vonta be a választási csatározásokba Rafael Cruzt, hogy a szenátor édesapja - Indianában kampányolva - arra buzdította az evangéliumi keresztények Indianában meglehetősen népes táborát, hogy okvetlenül mondjanak nemet Donald Trumpra. "Mit is csinált Rafael Cruz Lee Harvey Oswalddal együtt, nem sokkal a Kennedy-gyilkosság előtt?" - fogalmazta meg kérdésbe ágyazva sugalmazását Trump. A New York-i üzletember kedden délután még nyilatkozatot is közzétett, s ebben nem mulasztotta el megjegyezni: Ted Cruzt az éppen Indianában is megtapasztalható heves vérmérséklete is alkalmatlanná teszi arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. 

A harmadik republikánus elnökjelölt-aspiráns, John Kasich ohiói kormányzó a Cruzzal kötött megállapodása értelmében nem kampányol ebben az államban, és átengedi voksait a texasi politikusnak. A másik pártban, a demokraták között az elnökjelöltségre pályázók küzdelme gyakorlatilag már eldőlt Hillary Clinton javára. A volt külügyminiszter jelenleg nem is Indianában kampányol, hanem Ohióban, ahol már megvolt ugyan az előválasztás (meg is nyerte), de Clinton immár a novemberi elnökválasztásra összpontosítva győzködi híveit. A többi között például azzal, hogy azt ígéri: megválasztása esetén férjét, Bill Clinton volt elnököt kilendíti nyugdíjas életformájából, és aktív együttműködésre kéri majd a Fehér Házban.

Kapcsolódók

Kimaradt?