Tízezrek ünnepelték II. Erzsébet királynő 90. születésnapját

Tízezrek ünnepelték csütörtökön a London nyugati határában fekvő Windsor utcáin II. Erzsébet királynő 90. születésnapját.

Az uralkodó állandó rezidenciája, az ősi windsori kastély környékén tett körsétát, fogadva az üdvözlésére felsorakozott, sok esetben hajnal óta várakozó ezrek jókívánságait. Az első sorokban állóktól a királynő virágokat, kisebb ajándékokat is átvett. A körsétán részt vett az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg is, aki júniusban ünnepli 95. születésnapját.

A jeles nap tiszteletére a windsori városi tanács kiépített egy sétautat, amely a Queen's Walkway nevet viseli. A sétaút, amelyet az uralkodó avatott fel csütörtökön, éppen 6373 méter hosszú. Ennek jelképes jelentősége van, arra utal ugyanis, hogy II. Erzsébet királynő tavaly szeptember 9-én megdöntötte az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját, 63 évet, hét hónapot és három napot eltöltve addig a trónon. Az uralkodó ezzel saját üknagymamája, Viktória királynő rekordját adta át a történelemnek.

A királynő 90. születésnapja alkalmából a londoni Hyde Parkban 41, az Egyesült Királyság nemzeteinek többi fővárosában 21 díszlövéssel tisztelegtek az uralkodó előtt a tüzérség felsorakozott egységei.

Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 68 esztendős elsőszülött fia Shakespeare-idézettel köszöntötte édesanyját. A BBC által rögzített, csütörtökön sugárzott felvételen a walesi herceg a VIII. Henrik című királydrámából idézte Thomas Cranmer beszédét, amelyet Canterbury korabeli érseke - Shakespeare tolmácsolása szerint - a majdani I. Erzsébet királynő születése alkalmából tartott a királynak, megjósolva, hogy Erzsébet hercegnő „Anglia üdvére” hosszú életnek néz elébe.

Az igazán nagyszabású ünnepségsorozat azonban csak a jövő hónapban kezdődik. Május 12-étől négy napon át minden este 90 perces parádéval ünneplik az uralkodó születésnapját a windsori kastély parkjában. A szervezők a hatalmasnak ígérkező programról egyelőre csak annyit árultak el, hogy 1500 táncos, énekes, zenész, színész és egyéb művész lép fel, és a műsorban 900 ló is szerepel. A hivatalos ismertető szerint a 90 perces program a királynő eddigi 90 évnyi életútjának és csaknem hat és fél évtizednyi uralkodásának legfőbb epizódjait idézi fel.

Egy hónapra rá minden idők legnagyobb utcabáljával ünnepelheti London népe II. Erzsébet jeles születésnapját. A megaparti helyszíne a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld - 1,6 kilométer - hosszú The Mall lesz. Az út teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel, amelyek mellett tízezren ehetnek-ihatnak a június 12-ére tervezett ünnepi partin. A windsori és a londoni ünnepségek jegybevételeit a királynő által támogatott jótékonysági szervezetek kapják.

Kapcsolódók

Kimaradt?