Változatlanul az RMDSZ képviseli az erdélyi magyarságot

Az Európai Parlament (EP) Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek kérdésével foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportjának (Kisebbségi Intergroup) mai strasbourgi ülésén, Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője beszámolt a romániai választási eredményekről. A képviselő "orosz rulettnek" nevezte a román választási törvényt, majd elemezte az annak jellegzetességeiből adódó visszásságokat. Hangsúlyozta, hogy elfogadásakor, 2008-ban, az RMDSZ volt az egyedüli politikai erő, mely előre látta káros jellegét, és határozottan tiltakozott ellene.

Az erdélyi magyar képviselő kifejtette, hogy a Szövetség változatlanul a megalakulásakor leszögezett célkitűzések alapján képviseli az erdélyi magyar kisebbségi közösség minden tagjának érdekeit. Sem nevet, sem programot nem változtatott, de következetesen naprakészre alakította stratégiáját az eltelt időszak folyamán, a változó politikai helyzetek legmegfelelőbb kezelésének érdekében. Az RMDSZ a román parlamentben 5,3%-os arányt képvisel a december 9-i választások eredményeként, azaz az erdélyi magyarok 89%-ának szavazatát sikerült megszereznie, "belső" kihívójával szemben, amely országosan kevesebb, mint egy százalékot, a közösségben pedig mindössze 11% szavazatot szerzett.

A Szövetség 1996 óta a sajátos kisebbségi témák mellett, amelyek az oktatásügy autonóm jellegétől az anyanyelvhasználatig nagyon sok területre kiterjednek, egy sor nagyon fontos, gazdasági és regionális, az ország egész számára nélkülözhetetlen elemmel egészítette ki politikai programját. Ezt sikerült beágyazni az Erdély 2020 stratégia kidolgozása révén az Európai Unió (EU) 2020-as célkitűzéseinek irányvonalába is. A képviselő nem titkolta, a felálló hazai nagykoalíció alkotmánymódosító, illetve - többek között- az ország regionális felosztásának módosítását szorgalmazó nyilatkozataival szemben a Szövetség számára kihívó feladat. Jelenlétünkkel - a román parlamentben csakúgy, mint Brüsszelben - változatlanul az erdélyi magyarok érdekvédelmét biztosítjuk. Ennek részleteit maga a minket megbízó közösség határozza meg. Célkitűzéseink változatlanuk immár 23 éve - hangsúlyozta Winkler Gyula.

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő az ülésen elhangzottak nyomán kifejtette: - Az RMDSZ változatlanul a romániai magyar nemzeti kisebbségi közösség vezető politikai ereje. A Szövetség továbbra is, következetesen és legitim módon, európai szellemben fogja képviselni a román parlamentben is, nemcsak választóinak, de minden erdélyi magyarnak az érdekeit. A Szövetségre leadott szavazatok Románia uniós jövőjének és a demokrácia szellemének garanciáját jelenti.

Az ülés második napirendi pontját a spanyolországi regionális nyelvek használatával kapcsolatos nyelvi jogok megvitatása képezte. Az eszmecserére azért került sor, mert a spanyol kormány kezdeményezése nyomán az autonóm tartományokban visszafejlődés következne be a jelenlegi többnyelvű, immerziós oktatási programokban. Az EP képviselők támogatásukról biztosították a katalán, baszk és galíciai kollégáikat. A munkacsoport tagjai közösen elfogadott nyilatkozatban rögzítették spanyolországi regionális nyelvek védelme iránti elkötelezettségüket.

 

Kimaradt?