Így borultak sötétbe a világ nevezetességei

A világ 178 országában mintegy 7 ezer város nevezetességei borultak sötétbe szombatról vasárnapra virradó éjjel egy-egy órára a Föld órája globális környezetvédelmi akció keretében, melyet idén immár 10. alkalommal hirdettek meg.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezése 2007-ben indult útjára Ausztráliából. Idén elsőként Ausztrália keleti parti nagyvárosaiban kapcsolták le a fényeket, Sydneyben többek közt a világhírű operaház és a Harbour Bridge díszkivilágítását.

Később sötétbe borult Ázsia több nevezetessége, például Tajvanon a Taipei 101 felhőkarcoló, a szöuli városháza üvegépülete és a Petronas-ikertornyok Kuala Lumpurban.

Ahogy esteledett, mindenütt helyi idő szerint 20 óra 3 perckor olyan világhírű építmények díszkivilágítását kapcsolják le, mint a Tadzs Mahal Indiában, a Burdzs Kalifa Dubajban, a Brandenburgi kapu Berlinben, az Eiffel-torony Párizsban és az athéni Akropolisz. A figyelemfelkeltő akció közép-európai idő szerint vasárnap reggel ért véget a Cook-szigeteken.

Moszkvában egy perces néma csenddel kezdődött a Föld órája a szombaton a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén lezuhant utasszállító halálos áldozataira emlékezve, majd kihunytak a Kreml fényei, elsötétültek a város felhőkarcolói, múzeumai és pályaudvarai. Több orosz város követte Moszkva példáját.

Londonban sötétbe borultak a Parlament épületei, a London Eye, a BT Tower, az Uborka (Gherkin) nevű felhőkarcoló, valamint a Canary Wharf üzleti negyed.

Az Egyesült Államokban New York, Chicago és San Francisco is részt vett az akcióban, sőt még a csillogó Las Vegas néhány épülete is sötétbe borult. 

Budapest díszkivilágítását szombaton 20.30-kor kapcsolták le, egy órára kihunytak a budai Vár, a Parlament, a Lánchíd, a Bazilika és a Müpa fényei.

Bukarestben a parlament épülete is sötétbe borult. 

Kapcsolódók

Kimaradt?