Hétvégén 42 város csatlakozik a Föld órájához Romániában

Szombaton minimum 42 romániai városban ünneplik meg a Föld óráját - a WWF Románia tájékoztatása szerint ennyi város jelezte hivatalosan március 8-ig, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. Az akcióban olyan, jelentős magyar lakossággal is bíró megyeközpontok is részt vesznek, mint Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Marosvásárhely.

Marosvásárhelyen például sétálni, biciklizni, szaladni, rollerezni hívják szombaton az érdeklődőket, Kolozsváron a Főtéren tájékoztatást kaphatunk arról, hogy spóroljunk a villanyárammal, Nagyvárad főterén villámcsődületre hívnak, Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet-parkban közös éneklés és gyertyagyújtás lesz. Itt nézheti meg, melyik település, város osztotta meg programját a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai fiókjával.

A Föld órája eseményhez bárki csatlakozhat azzal, hogy 20,30 és 21,30 között egy órára lekapcsolja a villanyt, kikapcsolja a háztartási és egyéb gépeket.

A Föld Órája azzal a céllal született, hogy kormányokat, üzleti szereplőket, civil szervezeteket és több millió egyéni támogatót mozgósítson az éghajlatváltozás hatásainak megfékezésére. Mostanra olyan globális akcióvá nőtte ki magát, melyben több mint 172 országban 2,3 milliárd ember vesz részt. Idén tizedik alkalommal, március 19-én, szombaton „kapcsolunk le” egy órára, hogy közösen világítsunk rá az éghajlatváltozás elleni fellépés szükségességére, és a figyelmet azokra a természeti értékekre irányítsuk, amelyek megóvásán az emberiség jövője múlik. A párizsi COP21 lezárását követően a Föld Órája a vállalati és kormányzati döntéshozók tetteinek felelősségére, és az egyéni kezdeményezések által elindított fenntartható változások együttes erejére helyezi a hangsúlyt. Indonézia, Szingapúr és Malajzia ennek szellemében összefog, hogy jogalkotói, vállalati és civil szervezeti összefogással megállítsák a mérhetetlen természeti és egészségügyi rombolást okozó füstköd terjedését. Az illegális erdőégetések miatt fellépő, óriási károsanyag kibocsátással járó jelenség Indonéziát tavaly néhány hét leforgása alatt az 5 legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátó közé juttatta. Európa, Afrika és Dél-Amerika is a konkrét cselekvés előmozdítását tűzte ki célul a Föld Órája során. Spanyolországban 500 000 aláírás összegyűjtése a cél azzal a petícióval, amely az ország vezetőit a COP21 zárónyilatkozatának elfogadásakor tett vállalások betartására szólítja fel. Ciprus a műanyag zacskók és a poliészter csomagolóanyagok betiltásáért dolgozik, Afrika 7 országa oktatással és információáramlással segíti az éghajlatváltozást előidéző emberi tevékenységek és a megoldást jelentő módszerek megismertetését. (WWF Magyarország)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?