Aggodalommal várják az EU-török-csúcs eredményeit a görög-macedón határon

Aggodalommal várják az Európai Unió és Törökország közötti, migrációról szóló csúcstalálkozó eredményeit a görög-macedón határon veszteglő bevándorlók, mivel attól tartanak, hogy az uniós csúcs után, lezárulhat a nyugat-balkáni útvonal - számolt be a helyszínről hétfőn az M1 aktuális csatorna tudósítója.

Az Idomeniben tartózkodó mintegy 14 ezer migráns közül vasárnap valamivel több mint háromszáz, hétfőn viszont csupán húsz léphetett át Macedóniába, reggel viszont egy vonat is elindult a macedóniai Gyevgyelijából Szerbia felé, amely főleg szíriai családokat szállított, a 450 utas közül mintegy 260 gyerek volt. A migránsok attól félnek, ez volt az utolsó vonat, amely a görög határtól Nyugat-Európa felé indult.

A görög-macedón határon folyamatosan romlik a helyzet - magyarázta az M1 tudósítója -, a bevándorlóknak egyre kevesebb pénzük van, és az élelmiszer, valamint a víz is fogyatkozóban van.

Görögország a napokban 14 befogadóközpontot és egy hot spotot állít fel, amelyekben összesen 17 400 embert tudnak elszállásolni. Az első, 4 ezer fő befogadására alkalmas litóhoroni központ napokon belül megnyílhat. (Litóhoron a görög-macedón határtól mintegy száz kilométerre délre, az Égei-tenger közelében található.)

A több mint 33 ezer, Görögországban várakozó migráns viszont nem szeretné elhagyni a határ térségét attól tartva, hogy ha eltávolodnak, lemaradhatnak a határnyitásról. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a görög hatóságok hogyan szándékoznak elszállítani az embereket az ország belseje irányába.

A macedón hatóságok vasárnap újabb korlátozást vezettek be az országba Görögország felől belépni akaró migránsokkal szemben: csak azokat engedik be, akik háború sújtotta városokból érkeznek.A szigorítások miatt a bevándorlók egyre elkeseredettebbek, újabb és újabb illegális határátlépési kísérleteket tesznek. Vasárnap Macedóniából tehervonattal próbált Szerbiába eljutni egy 51 fős csoport, ám a szerb határőrök hőkamera segítségével leleplezték őket a szerb-macedón határ melletti Presevóban.

Kapcsolódók

Kimaradt?