Több száz rendőrt és katonát telepítettek a macedón-görög határra

Mintegy 700 macedón rendőrt és katonát telepítettek a Görögországgal közös határra kedden - számolt be róla honlapján a szkopjei Telma Televízió, a magyar közmédia helyszíni tudósítója szerint azonban ennél valamivel kevesebbre, legfeljebb hatszázra tehető a macedón biztonsági erők létszáma Idomeninél, ugyanakkor a görög fél is kirendelte egy különleges egység 15-20 tagját.

A biztonsági intézkedéseket azért szigorították meg, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló eset, amikor mintegy 300 migráns áttörte a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni.

A hétfői összecsapások után a keddi nap nyugodtan telt, a feszültség azonban továbbra is érezhető a helyszíni beszámolók szerint.

A görög oldalon a magyar közmédia helyszíni tudósítójának információi szerint már majdnem 10 ezren vannak, főleg szíriaiak és irakiak. Napközben is több százan érkeztek, a legtöbben taxival és gyalog. A határ mentén hatalmas sátortábor alakult ki, az éjszakai esőzések sok embert eláztattak, napközben azonban - miután nagyjából felszáradt a talaj -, újabb sátrak jelentek meg. Az idomeni befogadótáborban 1500 ember számára van hely.

A nemzetközi vasúti forgalom napok óta szünetelt, kedd délután azonban egy romlandó árut szállító tehervonat átmehetett a határon. A hatóságok olyan gyorsan nyitották ki és csukták vissza a határkaput, hogy a migránsoknak nem volt idejük átszökni - mesélte a helyszíni tudósító az MTI-nek. A személyforgalom azonban továbbra sem indult meg. Van olyan bevándorló, aki több mint egy hete vár arra, hogy beléphessen Macedóniába.

Macedónia állítólag azért nem enged tovább egyetlen embert sem, mert Szerbia is korlátozta a migránsok belépését. A nyugat-balkáni országok a múlt héten 580-ra korlátozták a területükön naponta átengedett migránsok számát, ennél azonban a gyakorlatban jóval kevesebbet engednek be. A hivatalos adatok szerint Macedóniában ezren várnak arra, hogy beléphessenek Szerbiába, és Szerbiában is ezer migráns tartózkodik, aki egyelőre nem folytathatta útját Horvátország felé.

A helyszíni tudósító szerint a görög-macedón határ macedón oldalán is vannak olyanok, akik annak ellenére, hogy a kerítésen átjutottak, nem mehettek tovább.

Nem hivatalos információk szerint Szerbiába kedd éjszaka mindössze 190 ember érkezett, és további 600 olyan gazdasági bevándorló van, akit a horvát határtól szállítottak vissza. Őket a szerb hatóságok - a tervek szerint - amint lehet, visszaszállítják Macedóniába.

Kapcsolódók

Kimaradt?