Februárban naponta 1900 menekült érkezett

Februárban 53 150, vagyis naponta nagyjából 1900 menekült érkezett az égei-tengeri görög szigetekre – közölte hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Tavaly februárban mindössze 2873-an érkeztek, míg az idén januárban 67 415 ember kelt át a török partokról Görögországba. A görög parti őrség egyik illetékese szerint ugyanakkor az időjárás erősen befolyásolja, hányan érkeznek egy-egy nap az égei-tengeri szigetekre. „Olyan napokon, amikor erős széllökések vannak, kevesebben érkeznek” – mondta a Híosz szigetén állomásozó illetékes és hozzátette, az elmúlt hét nap során „erős ingadozások voltak”, amit az UNHCR adatai is megerősítettek.

Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerint viszont az elmúlt héten visszaesett valamennyire a görög partokat elérő migránsok száma. Február 18. és 24. között 21 982 menekültet regisztráltak, míg február 22. és 28. között 17 730-at. Utóbbi adat azt jelenti, hogy naponta valamivel több mint 2500 migráns érkezett az Európai Unió területére.

Ausztriából Németországba pedig az elmúlt héten csak 802 migráns érkezett, azaz naponta 114. Bécs korábban naponta 3200 főre korlátozta az országba beengedhető migránsok számát és naponta 80-ra az ország déli határainál benyújtható menedékkérelmek számát. Érezhetően apadt a migránsáradat a menekültek által használt nyugat-balkáni útvonalon elrendelt határlezárások és szigorított határellenőrzések miatt. Ugyanakkor ez gondot okoz Görögországnak, ahol a hatóságok becslései szerint a balkáni útvonal részleges lezárása miatt mintegy 22 ezer migráns rekedt. Szkopje hétfőn közölte: csak annyi embert engednek át Macedónián, amennyit a nyugat-balkáni migránsútvonal következő állomásának számító Szerbia biztosan beenged.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?