Brexit esetén Angliába települhet a calais-i Dzsungel

A francia gazdasági miniszter szerint ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, az több kétoldalú megállapodás azonnali megszűnésével járna, és ennek egyik következménye lehet az is, hogy a brit oldalra települ a migránsok calais-i tábora.

Emmanuel Macron a Financial Timesnak kijelentette: Brexit esetén - vagyis ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia kilépne az unióból - megszűnhetne az a 2003-ban kötött kétoldalú megállapodás, amelynek alapján jelenleg a brit határőrizeti szervek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik a Nagy-Britanniába tartó kompforgalmat, és a francia parton tarthatják azokat az utasokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik.

Macron a londoni gazdasági napilapnak adott, csütörtökön ismertetett interjúban úgy fogalmazott, hogy ebben az esetben a Nagy-Britanniába átjutni szándékozó migránsok tábora "már nem Calais-ban lenne".

Kijelentette azt is, hogy Brexit esetén Franciaország "piros szőnyeggel" várná a londoni Cityből "menekülő" pénzügyi szolgáltatási cégeket. Ezzel ki nem mondva, de egyértelműen David Cameron brit miniszterelnök egy korábbi kijelentésére vágott vissza. Cameron ugyanezt a kifejezést használta 2012-ben, amikor Londonba invitálta a francia kormány akkori adóemelési intézkedései miatt esetleg áttelepülni szándékozó francia vállalatokat.

A francia gazdasági miniszter a csütörtöki interjúban kilátásba helyezte azt is, hogy Brexit esetén Nagy-Britannia elveszítené teljes körű hozzáférését az EU egységes belső piacához. "Ha valaki úgy dönt, hogy elhagyja az egységes piacot, akkor nem kaphatja meg ugyanazokat a (hozzáférési) feltételeket" - hangsúlyozta Macron a Financial Timesnak nyilatkozva. Hozzátette: Nagy-Britannia kilépése esetén "az EU kollektív energiáit a jelenlegi kapcsolatrendszer leépítése kötné le, nem pedig újak létesítése".

Erre a kockázatra David Cameron brit miniszterelnök is felhívta már a figyelmet. Cameron a múlt havi brüsszeli EU-csúcs után, a London által igényelt uniós reformokról született egyezséget ismertetve a brit parlament alsóházában kijelentette: ha a brit EU-tagságról kiírt népszavazáson a választók többsége a távozásra voksol, azonnal elkezdődik a kilépés feltételeiről szóló, két évig tartó tárgyalási procedúra. Ha ennyi idő alatt nem sikerül megállapodásra jutni, a brit EU-tagság az időszak végén automatikusan megszűnik, Nagy-Britannia abban a pillanatban elveszíti hozzáférését az EU egységes piacához is, és az EU által 53 országgal kötött kereskedelmi egyezménynek sem lenne részese tovább - mondta a brit kormányfő.

A brit kabinetiroda által a Brexit lehetséges következményeiről összeállított, minap ismertetett részletes tanulmány valószínűtlennek nevezte, hogy a kétévi tárgyalási időkeret alatt egyezségre lehetne jutni a kilépési feltételekről. A tanulmány szerint valójában inkább tízévnyi, vagy akár ennél is hosszabb bizonytalansági időszak követné Nagy-Britannia távozását az EU-ból. 

Kimaradt?