Az egyiptomi elnök hajlik a népszavazás elhalasztására

 Mohamed Murszi egyiptomi államfő „kész lehet elfogadni a népszavazás elhalasztását” az országot megosztó alkotmánytervezetről, ha garanciát lát arra, hogy ez nem a tervezet végleges elvetését fogja jelenteni – közölte alelnöke péntek este.

Mahmúd Mekki kifejtette, Murszi kész megfontolni a referendum elhalasztását, amennyiben az ellenzék garantálja, hogy nem fogja megkérdőjelezni a további konzultációkat arra hivatkozva, hogy a szavazást a törvény értelmében két héttel a szöveg államfő elé történt beterjesztése után kell megtartani.Mohamed-Morsi-speaks-to-s-010

Mekki nyilatkozatával párhuzamosan az egyiptomi választási bizottság vezetője azt közölte, hogy elhalasztották a külföldön élő egyiptomiak voksolásának kezdetét. Iszmail Hamdi azt mondta, hogy az egyhetesre tervezett külföldi voksolást szombat helyett szerdán kezdik el.

Csütörtök esti nyilatkozatában az iszlamista elnök még ragaszkodott ahhoz a döntéséhez, hogy a referendumot meg kell tartani december 15-én, annak ellenére, hogy az ellenzék teljességgel elutasítja a népszavazást egy olyan tervezetről, amely szerinte szinte semmilyen garanciát nem nyújt a vélemény- és vallásszabadság érvényesülésére.

Az ellenzék két hete követeli azt is, hogy Murszi vonja vissza a jogköreit szinte korlátlanul kiterjesztő november 22-i rendeletét.

A két ügyben kialakult éles szembenállás az eddigi legsúlyosabb válságba sodorta Egyiptomot Murszi júniusi megválasztása óta, és nyílt összecsapásokat eredményezett Kairóban az elnököt támogató Muzulmán Testvériség mozgalom hívei és az ellenzéki tüntetők között.

Az elnöki palota körüli szerdai erőszakos összecsapásoknak a hatóságok szerint hét halálos áldozata és több mint hatszáz sebesültje volt.

Az alelnök péntek esti nyilatkozata előtt nem sokkal ellenzéki tüntetők ezrei ismét benyomultak a kairói elnöki palotát védő szögesdrótakadályok mögé, és a palotához vonultak, az iszlamista államfő távozását követelve.

Kimaradt?