A kölni zaklatások elkövetőinek mindössze öt százaléka menekült

Még a toleráns német társadalomban is felerősödtek a menekültellenes hangok, miután kiderült, hogy Kölnben és más német nagyvárosokban szilveszter éjjel több száz nőt kiraboltak és szexuálisan zaklattak férfiak, akikről az áldozatok azt vallották: észak-afrikai származásúnak tűntek. A nyomozás még mindig nem zárult le, de közben kiderült: a teljes felelősséget korántsem lehet a menekültekre terhelni - olvasható az EuroNews internetes oldalán. 

Hétfőn a kölni főügyészség közölte: a tömeges szexuális visszaélések miatt letartóztatott 58 férfiből mindössze három menekült: két szíriai és egy iraki állampolgár. Az is kiderült: az elkövetők többsége olyan algériai, illetve tunéziai nemzetiségű bevándorló, akik már régóta Németországban élnek. A gyanúsítottak között van három német, három marokkói, egy-egy líbiai, iráni és montenegrói állampolgár is.

A számokat Ulrich Bremer, a kölni főügyész erősítette meg a német Die Welt lapnak adott interjújában.

Január elején nagy felzúdulást okozott a több százezer menekültet befogadó Németországban, hogy több médium is azt állította névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva: a zaklatók többsége szíriai menekült. De miután a rendőrség több mint 300 embert kihallgatott, és feldolgozott mintegy hatszáz órányi, biztonsági kamerák által készített felvételt, kiderült: ez jelentős torzítás.

Ráadásul, mint utóbb kiderült, a bűncselekmények több mint 60 százalékában nem szexuális zaklatásról, hanem lopásról volt szó. 1054 esetben tettek feljelentést, ebből 454-en szexuális zaklatás, amelyből 164-en szóbeli szexuális sértegetés miatt.

Ez jól rámutat arra, hogy a szilveszter éjjele utáni felfokozott hangulatban nem a legpontosabb információk jutottak el a publikumhoz - tájékoztat az EuroNews. 

A történtek után sokan felszólaltak Angela Merkel menekültpolitikája ellen, és szélsőjobboldali szervezetek több városban is tiltakozó felvonulásokat tartottak, de mégsem szabadult el a pokol Németországban. A kölni karneváli hétvégét sokkal több rendőr biztosította, mint az megszokott, és kamerák pásztázták a tömeget. A hatóságok információs szórólapokat osztottak a menekülteknek, amelyen részletezték a karneváli szokásokat, ezzel próbálva megelőzni a félreértéseket.

A német társadalom jelentős része és a hatóságok tehát higgadtan és toleránsan kezelik a problémát, és nem mossák össze azt a menekültkérdéssel.

Kapcsolódók

Kimaradt?