Megtörtént az első letartóztatás a kölni ügyben

Egy 26 éves algériai állampolgárt tartóztattak le Németországban, egy Kölnhöz közeli településen, mert a németországi városban szilveszterkor nők ellen elkövetett zaklatások és rablások elkövetésével gyanúsítják. Ő az első menedékkérő, akit szexuális bűncselekménnyel is gyanúsítanak.

Az algériai fiatalembert és egy 22 éves társát a Köln melletti Kerpenben vették őrizetbe egy menedékkérőket befogadó állomáson. Találtak náluk két mobiltelefont, amelyeket a szilveszteri támadások során zsákmányolhattak.

A hatóságok feltételezése szerint az egyik készüléket az algériai gyanúsított rabolta el tulajdonosától szexuális támadás után. A másik telefont zsebtolvajlással szerezték meg a gyanúsítottak. A rendőrök szerint a két férfi ahhoz a csoporthoz csatlakozott, amelyik gyakorlatilag zavargást kezdett szilveszter éjszaka a kölni dóm és a főpályaudvar előtti téren.

Az utóbbi napokban egy Aachenben elhelyezett menedékkérő fiatalembert is őrizetbe vettek, nála is egy olyan mobiltelefont találtak, amelyet szilveszterkor raboltak vagy loptak el tulajdonosától a kölni dómnál. Ezzel 21-re emelkedett a szilveszteri bűncselekmények feltételezett elkövetőinek száma.

A kölni ügyészség Újév nevű nyomozócsoportjánál eddig 883 áldozat jelentkezett, 497-en szexuális bűncselekményről számoltak be. Összesen 766 feljelentést tettek, 381-et szexuális bűncselekmények miatt. A feljelentések száma azért alacsonyabb, mert vannak esetek, amelyekben több áldozat közösen tett feljelentést.

Szilveszter éjszakáján egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be.

Kapcsolódók

Kimaradt?