Kölni karnevál: „a puszi nem kötelez semmire”

A farsangi népszokásokat ismertető kiadványokat terjesztenek menedékkérők szállásain a németországi Kölnben és a Rajna-vidék több más városában. Az ismeretterjesztő kampányokat a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások tapasztalatai alapján indították el a térségbeli önkormányzatok a rendőrséggel együttműködve.

Német hírportálok keddi beszámolói szerint Kölnben, Bonnban, Mainzban Düsseldorfban és számos további településen is osztanak több nyelvű kiadványokat menedékkérőknek, és előadásokat is tartanak befogadóállomásokon a karneváli szokásokról. A legfőbb üzenet, hogy farsang idején ugyan a feje tetejére áll a világ, és a karneválozók akár szoros testi kapcsolatba is kerülhetnek, de a tisztelet és az erőszakmentesség alapelvét a mulatságok idejére sem függesztik fel. Így például amikor kisminkelt, jelmezes nők ismeretlen férfiaknak puszit adnak, az csak annyit jelent, hogy ismét eljött a farsang ideje a Rajna-vidéken, de a puszi nem kötelez semmire, és legfőképpen nem ad felhatalmazást "szexuális közeledésre" - idézett egy kiadványt az online kiadásában a Die Welt című lap, megjegyezve, hogy a ismeretterjesztő anyagokat sok nyilvános helyen is kirakják, mert nemcsak menedékkérők vehetik jó hasznát, hanem mások is, akik nem ismerik a helyi szokásokat, például távol-keleti üzletemberek vagy bajor turisták.

Kölnben minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be a csütörtökön kezdődő farsangi utcai mulatságok idejére, hogy megelőzzék a szilveszteri szexuális támadások és rablások megismétlődését. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány legnagyobb városában több mint 2000 rendőrt vezényelnek az utcákra, a mentők, tűzoltók és segélyszervezetek pedig további csaknem 900 emberrel dolgoznak majd a csütörtök esti, a vasárnapi és hétfői tömegrendezvényeken, és munkájukat több mint 400 közterület-felügyelő és 10 tolmács támogatja.

Az esti, éjszakai mulatságok alatt a városban 30 erősen kivilágított és védett övezetet alakítanak ki. Kiterjesztették a térfigyelő rendszert is, így nemcsak a belváros számos pontján, hanem valamennyi pályaudvaron és metróállomáson működnek biztonsági kamerák, a karneválozókat Kölnbe szállító 130 különvonaton pedig megerősítik a biztonsági szolgálatot.

Szilveszter éjszakáján egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be. Eddig több mint ezer feljelentést tettek, 433-at szexuális bűncselekmény miatt. A hatóságok 44 feltételezett elkövetőt azonosítottak és 9-et őrizetbe vettek. Több más német nagyvárosban is történtek ilyen támadások.

Kapcsolódók

Kimaradt?