banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Komoly rendőri jelenléttel készülnek a farsangra Kölnben

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be a farsangi utcai mulatságok idejére Kölnben, hogy megelőzzék az esetleges újabb erőszakot. A tavalyi több mint a kétszeresére emelik a rendőrök számát és különleges védett övezeteket alakítanak ki a belvárosban. A város vezetői hétfőn ismertették a terveket.

A február 4-től 10-ig tartó karneváli szezon legnagyobb rendezvényeire több mint 2000 rendőrt vezényelnek az utcákra, a mentők, tűzoltók és segélyszervezetek pedig további csaknem 900 emberrel dolgoznak majd a csütörtök esti, a vasárnapi és hétfői tömegrendezvényeken. Munkájukat több mint 400 közterület-felügyelő és 10 tolmács támogatja.

A jelmezes felvonulásokon egymillióan vehetnek részt, és a városvezetők arra törekszenek, hogy a hagyományok megőrzése mellett gondoskodjanak a biztonságukról. A hatóságok nem tűrnek el semmiféle rendbontást, az agresszív részegekkel szemben éppen olyan határozottsággal intézkednek majd, mint a zsebtolvajokkal és azokkal a férfiakkal szemben, akik nem hajlandóak elfogadni, ha egy nő nemet mond – ígérte Jürgen Mathies, a kölni rendőrség vezetője.

Az esetleges rendbontóknak, erőszakoskodóknak 400 férőhelyet alakítottak ki rendőrségi fogdákban. Az utcai mulatságok helyszínéről csaknem ötven embert kitiltottak, köztük ismert észak-afrikai zsebtolvajokat, motoros bandák tagjait és olyan embereket, akik az utóbbi években erőszakos cselekményeket követtek el a karneváli rendezvényeken.

Terrorfenyegetettségről nem tudni

Jürgen Mathies elmondta azt is: konkrét terrorfenyegetettségről nem tudnak, de arra számítanak, hogy karneváli szezonban magas lesz az elméleti, "absztrakt fenyegetettség". Henriette Reker főpolgármester arról beszélt: száz százalékos biztonság nem létezik ugyan, de a rendőrség ezúttal első osztályú munkát végez majd. A biztonságérzet nagyon fontos érték, és Köln vezetése mindent megtesz azért, hogy biztonságban is érezhesse magát mindenki és soha többé ne forduljon elő mindaz, ami szilveszter éjjel történt – tette hozzá.

Az esti, éjszakai mulatságok alatt a városban 30 erősen kivilágított és védett övezetet alakítanak ki. Kiterjesztették a térfigyelő rendszert is, így nemcsak a belvárosban, hanem valamennyi pályaudvaron és metróállomáson működnek biztonsági kamerák, a karneválozókat Kölnbe szállító 130 különvonaton pedig megerősítik a biztonsági szolgálatot.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?