Napok alatt felépülhet a kerítés a román-magyar határon

Ha tavasszal megnövekszik a migrációs nyomás, a magyar honvédség 48 órán belül képes elvégezni a román-magyar határon a kerítés felépítéséhez szükséges feladatokat – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A hármas határnál lévő Kübekháza polgármesterétől megtudtuk, tavaly nyár óta semmilyen katonai mozgás nem volt a környéken.

A magyar honvédelmi tárcát a Délmagyarország kereste meg, miután Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt: a román-magyar határ egyes szakaszain már megkezdődtek az előkészítő munkák a kerítés kiépítésére. A román határzárra azért lehet szükség, mert Ausztria és Németország is jelezte, hogy nem tudnak minden menedékkérőt befogadni, a balkáni útvonal emiatt zárulhat és a menedékkérők új útvonalat kereshetnek.

A román határzárat már tavaly szeptember 15-én belengette Szijjártó Péter külügyminiszter, a munka csak azért nem kezdődött el, mert a szerbek a horvátokra, a horvátok pedig újra Magyarországra tolták a naponta ezrével érkező migránsokat.

Nincs katonai mozgás

A Délmagyarország arról is írt, hogy a szerb-román-magyar hármashatárnál fekvő Kübekháza mellett már leszúrták az új kerítés vonalát jelző karókat. Emlékeztettek arra, hogy a magyar-szerb határon történt építkezést is ez a munka előzte meg. Kübekháza polgármestere kedden a Maszolnak elmondta: a nyomvonalat jelző karókat nem most, hanem még tavaly nyáron szúrta le a magyar honvédség. Tájékoztatása szerint azóta semmilyen nyoma nem volt a környéken annak, hogy felépülne a kerítés a román-magyar határon.

Kübekháza polgármestere már tavaly elmondta a Maszolnak: nem örülne a kerítésnek, ugyanis ennek nyomán szerinte megszakad a kapcsolat a szomszédos magyarlakta szerbiai és romániai településekkel, a szerbiai Magyarmajdán és a közigazgatásilag ahhoz tartozó Rábé, valamint a romániai Óbéba település lakóival. A négy falu hivatalosan is testvértelepülés.

Napi tíz kilométer kerítés épülhet fel

Tény, hogy a román határra lassabban épülhet majd kerítés, mint a szerb oldalon. A magyarországi portál emlékeztetett arra, hogy a zöldhatárhoz alig vezet út, a tavaszi olvadással a teljes terület nehezen lesz járható a sártól. Az eddig elkészült kerítés a kübekházi hármas határnál ér véget, innen közel 26 kilométernyi szakasz hiányzik a Marosig. Csongrád megye a Marossal 21 kilométer hosszan határos Romániával, a területre – a horvát mintát követve – nem épülne kerítés, csak drótakadály. A Honvédelmi Minisztérium korábban úgy becsülte, naponta 10 kilométernyi kerítést tudnak felhúzni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?