Kövér László is támogatja a kötelező sorkatonaságot

Kövér László katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, a visszaállításához véleménye szerint összeurópai döntésre lenne szükség. A házelnök szerint nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására. 

A hadkötelezettség újbóli bevezetését Simicskó István honvédelmi miniszter vetette fel a napokban. Magyarországon 2004-ben törölték el a kötelező katonai szolgálatot.

Kövér László az Új Néplapnak adott interjút. A házelnök szerint a sorkötelezettség eltörlése miatt kialakult helyzet orvoslásához sokkal több energiára lesz szükség, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítani.

Kövér szerint vagy összeurópai döntés értelmében állítják vissza a sorkötelezettséget Európa nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy. Számára egyértelmű - mondta -, hogy Európa és Magyarország azzal is erősebbé válna, ha ez megtörténne. A házelnök szerint a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miattegyáltalán nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására.

Hozzátette: ha ma - anélkül, hogy jelentősen megváltozna a közgondolkodás - vissza akarnák állítani a sorkatonaságot, azerősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg. 

A házelnök elmondta: Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére a kormányban jelenleg azon dolgoznak, hogy a haderőre szánt költségvetés növelésével összhangban - amit Magyarország a NATO-csatlakozásakor vállalt - a honvédség létszámát is bővítsék. Ez azonban elsősorban az önkéntes tartalékosok számának növelését jelenti - fűzte hozzá.

Magyarországon 2004. november 3-án, 135 éves hagyomány után szűnt meg a békeidejű sorozás intézménye. Az utolsó sorozott katonák 2005-ben szereltek le. Az azóta eltelt 11 évben többször felreppentek olyan hírek, hogy újra bevezetnék a sorozást, de ezt a kormányok minden alkalommal cáfolták. A jogszabályok alapján jelenleg Magyarországon csak két különleges esetben lehetne sorozni, megelőző védelmi helyzetben vagy rendkívüli állapotnál, és csak a 40 év alattiakat érintené.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?