Önkéntes tartalékosokat keres a román hadsereg

A román hadsereg várja az önkéntes tartalékosok jelentkezését – közölte szerdán egy bukaresti rendezvényen a védelmi miniszter.

Mircea Dușa ezt egy nappal azután jelentette be, hogy a szenátus döntő házként elfogadta az önkéntes tartalékos rendszer bevezetéséről szóló törvényt. A rendszer lényege, hogy a 18 és 55 év közötti jelentkezők négy évre szóló szerződést kötnek a hadsereggel.

A szerződés arra kötelezi az önkéntes tartalékosokat, hogy évente részt vegyenek egy 15 napig tartó kiképzésen. A négy év alatt zsoldot kapnak, amelynek összege a beosztásukkal azonos beosztású hivatásos katonák zsoldjának tíz százaléka. A kiképzés ideje alatt fizetik a társadalombiztosításukat, és munkaadójuk kárpótlást kap az államtól a munkahelyi hiányzásuk okozta jövedelem-kiesésért.

Az önkéntes tartalékos rendszer bevezetéséről szóló törvény tervezetét a kormány nyújtotta be a parlamentbe. Az indoklás szerint a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése óta drasztikusan csökkent a tartalékosok száma Romániában. A törvényt hamarosan kihirdeti az államfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?