banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Önkéntes tartalékosokat keres a román hadsereg

A román hadsereg várja az önkéntes tartalékosok jelentkezését – közölte szerdán egy bukaresti rendezvényen a védelmi miniszter.

Mircea Dușa ezt egy nappal azután jelentette be, hogy a szenátus döntő házként elfogadta az önkéntes tartalékos rendszer bevezetéséről szóló törvényt. A rendszer lényege, hogy a 18 és 55 év közötti jelentkezők négy évre szóló szerződést kötnek a hadsereggel.

A szerződés arra kötelezi az önkéntes tartalékosokat, hogy évente részt vegyenek egy 15 napig tartó kiképzésen. A négy év alatt zsoldot kapnak, amelynek összege a beosztásukkal azonos beosztású hivatásos katonák zsoldjának tíz százaléka. A kiképzés ideje alatt fizetik a társadalombiztosításukat, és munkaadójuk kárpótlást kap az államtól a munkahelyi hiányzásuk okozta jövedelem-kiesésért.

Az önkéntes tartalékos rendszer bevezetéséről szóló törvény tervezetét a kormány nyújtotta be a parlamentbe. Az indoklás szerint a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése óta drasztikusan csökkent a tartalékosok száma Romániában. A törvényt hamarosan kihirdeti az államfő.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?