Februártól el is kobozhatják a Dániába menekültek értékeit?

A jobbközép dán kormány decemberben ismertette javaslatát, amely lehetővé tenné a bevándorlásügyi hatóságoknak, hogy 10 ezer koronánál nagyobb értékű ékszereket és egyéb személyes értéktárgyakat kobozzanak el a menekültektől, hogy ezzel fizessék meg ellátásuk költségeit.

Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök pártja, a jobbközép Venstre, valamint koalíciós partnerei, a bevándorlásellenes Dán Néppárt (DPP), a liberális szövetség és a konzervatívok az ellenzéki szociáldemokratákkal kötöttek egyezséget a javaslat szövegéről kedden, így immár biztos parlamenti többség áll a javaslat mögött. A törvénytervezet szerdán kerül a parlament elé, és a várakozások szerint februárban léphet hatályba.

Inger Stojberg integrációs miniszter javaslata mind belföldön, mind külföldön heves bírálatokat váltott ki, néhányan a második világháború alatt a zsidók értékeit elkobzó náci Németországhoz hasonlították Koppenhágát. A bírálatokra reagálva a minisztérium kétszer is módosította a tervezetet.

A jelenlegi dán menekültügyi szabályokból következik, hogy azok a menedékkérők, akik saját maguk ellátásához elegendő javakkal rendelkeznek, nem számíthatnak a bevándorlásügyi hatóságok támogatására. A menedékkérőknek egyúttal kötelessége tájékoztatni a hatóságokat arról, milyen javakkal rendelkeznek. A dán kormány által decemberben beterjesztett javaslat újdonsága, hogy felhatalmazza a hatóságokat a menedékkérők ruháinak és csomagjainak átkutatására – fejtette ki korábban a Vox című amerikai hírportál.

A törvénytervezet egy átfogó bevándorlásügyi törvénycsomag része, amelynek elfogadása esetén a dán hatóságok késleltetnék a családegyesítéseket, lerövidítenék a tartózkodási engedélyeket és libanoni újságokban helyeznének el hirdetéseket azzal a céllal, hogy elriasszák a menekülteket a Dániába utazástól.

Kapcsolódók

Kimaradt?