Visszavezették az útlevél-ellenőrzést a svéd-dán határon

A svéd hatóságok hétfőtől ellenőrizni fogják a Dániából az Öresund tengerszoroson keresztül vonattal, busszal és kompokon az országba érkezők útlevelét a migránsáradat feltartóztatása érdekében. 

Az erről szóló törvényt a svéd parlament, a Riksdag még december közepén fogadta el. Az intézkedés a jogszabály szerint akár három évig is hatályban maradhat. Az útlevéllel vagy más, beutazásra jogosító okmánnyal nem rendelkezőket a svéd hatóságok visszafordítják a határról. 

A törvény szerint az útlevél-ellenőrzés elvégzéséért a két ország között közlekedő vonatok, buszok és kompok üzemeltetőit terheli a felelősség. Az érintett közlekedési cégek korábban élesen bírálták a törvényt, és a többletköltségekre, valamint a logisztikai nehézségekre hivatkozva már csökkentették a Svédországba tartó járataik számát. 

A lépést Dánia is bírálta, Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök pedig figyelmeztetett, hogy országa a svéd intézkedés miatt arra kényszerülhet, hogy visszaállítsa az ellenőrzést a dán-német határon. 

Svédország nagyjából 190 ezer, míg Dánia 20 ezer menedékkérő érkezésével számol idén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?