Svédország nem tud több szállást biztosítani a menekülteknek

Svédország nem tud több szállást biztosítani a menekülteknek, és sokan arra kényszerülnek majd, hogy saját maguknak találjanak szállást – közölte csütörtökön a svéd bevándorlási hatóság.

Morgan Johansson svéd bevándorlásügyi miniszter már két héttel ezelőtt utalt arra, hogy Svédország nem tud a migránsoknak több szállást biztosítani, így az újonnan érkezőknek arról kell dönteniük: vagy saját maguknak keresnek szállást, vagy visszatérnek Dániába, esetleg Németországba.

A skandináv állam határszigorításokat vezetett be a rekord mennyiségű migráns érkezése miatt, míg a hatóságok több ezer embert terveznek elhelyezni fűtött sátrakban, üdülőhelyeken. De ezek a lehetőségek is kimerülni látszanak.

“Elértük azt a szintet, hogy a bevándorlási hatóság nem tud többé szállást biztosítani mindenkinek. Nincs elég ágyunk” – mondta Michael Ribbenvik, a hatóság vezető illetékese, és hozzáfűzte, hogy tovább keresnek olyan megoldásokat, amelyekben a gyerekes családok élveznek elsőbbséget.

Más európai országhoz képest az utóbbi években Svédország fogadta be a legtöbb menekültet a lakosság számához képest. A 10 millió lakosú ország az idén közel 190 ezer menekültre számít. Stefan Löfven svéd miniszterelnök tarthatatlannak nevezte a helyzetet. Majdnem tízezren adtak be menedékkérelmet csak az utóbbi hét napban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?