Kurdisztánban ünnepnap lett a karácsony szentestéje

A keresztényekkel való összetartozás jeleként ünnepnappá nyilvánította karácsony szentestéjét, december 24-ét a kurd ellenőrzés alatt álló észak-iraki Kirkuk tartomány kormányzója.

A kurdok ellenőrzése alatt álló észak-iraki Kirkuk városának régiójában ünnepnappá nyilvánították december 24-t, mely nagyjából 180 kilométerre található az Iszlám Állam fellegvárának számító Moszultól. Necmettin Karim kirkuki kormányzó szerint a muszlimok ily módon kifejezhetik összetartozásukat keresztény honfitársaikkal. Az intézkedés értelmében az iskolák is zárva tartanak. Karácsony első napja, december 25. idén péntekre esik, amely Irakban amúgy is pihenőnap.

A kőolajban gazdag, főleg kurdok lakta Kirkuknak sikerült visszavernie a dzsihadisták támadásait. A kurd pesmerga önvédelmi erők még tavaly nyáron vették át az ellenőrzést Kirkuk felett, miután az iraki katonák elhagyták bázisaikat a városban és környékén az Iszlám Állam előrenyomulása miatt. A tartományt már régóta maguknak követelték a kurdok, noha a terület az iraki kurd autonóm régión kívül fekszik.

A Fides vatikáni hírügynökség eközben arról számolt be, hogy Bagdad több negyedében, a templomok és kolostorok közelében olyan plakátokat helyeztek el, amelyeken felszólítják a keresztény nőket, hogy hordjanak fejkendőt. A plakátokon Szűz Mária látható, a képe alatt pedig egy arról szóló szöveg, hogy ő is fejkendőt viselt. Hasonló falragaszokat már novemberben is kifüggesztettek az iraki főváros különböző részein.

Az iraki sajtó jelentése szerint a keresztények újabb megfélemlítési kísérletnek tartják ezeket a plakátokat azok után, hogy az utóbbi hónapokban az iraki fővárosban több keresztényt is elraboltak, vagyonukat pedig törvénytelenül kisajátították.

Kapcsolódók

Kimaradt?