Kurd olaj árasztja el Európát

Legalább három olajszállítmány érkezett, illetve érkezik Irak kurdisztáni régiójából balti-tengeri kikötőkbe november végéig piaci források közlése szerint.

Kurdisztán a héten számolt be először az iraki kormányt megkerülve folytatott olajexportjának részleteiről, és egyebek mellett közölte, hogy tíz különböző országba szállít olajat. A konkrét célállomásokat azonban nem nevezték meg, mivel az iraki állami olajcég (Somo) továbbra is a vevők feljelentésével fenyegetőzik.

Piaci források beszámolói szerint október végén a lengyelországi Gdansk kikötőjébe érkezett kurd olaj, novemberben pedig még egy szállítmányt várnak. Tíz napja a PKN Orlen lengyel olajipari vállalat 100 ezer tonna, Kirkukból származó nyersolajat rakodott be egy tankhajóba a törökországi Ceyhan kikötőjében. A szállítmányt a PKN Orlen litván finomítójába viszik, és úgy tudni, hogy a tanker november 22-én fut be a litvániai Butinge kiktőjébe.

A kurd olaj balti régióba érkezése tovább fokozhatja az Oroszország és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) között fennálló, az európai piaci részesedésért folytatott harcot, különösen azt követően, hogy a közelmúltban Szaúd-Arábia is beszállt a küzdelembe a Lengyel- és Svédország felé irányuló olaj értékesítésével.

Kimaradt?