Rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze Donald Tusk

Az európai tanács lengyel elnöke nem hagyja magát zavartatni a brüsszeli biztonsági helyzettől és a legmagasabb terrorfenyegetettségi szinten lévő belga fővárosba hívja Európa vezetőit. Nemes Gábor, a Klubrádió brüsszeli tudósítója szerint rendkívüli európai-török csúcstalálkozót hívott össze vasárnapra Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A cél, hogy rávegyék a török vezetést a tőlük érkező szíriai és egyéb menekültek visszatartására, ellenszolgáltatásként pedig az Unió három milliárd eurót ajánl fel, valamint ígéretet tesz vízumkönnyítésekre és a török csatlakozási tárgyalások felgyorsítására.

Elméletben már most vasárnap meg kellene erről állapodni, de bizottsági források szerint nem Erdogan elnök, hanem Davutoglu miniszterelnök képviseli Törökországot a csúcstalálkozón – márpedig a törököknél mostanában mindenről Erdogan dönt.

Emellett három milliárd euró a két millió Törökországban élő menekültek jobb ellátására nem tűnik túlságosan nagy összegnek különösen, ha figyelembe vesszük, hogy becslések szerint az embercsempészet a mostani menekülthelyzetben nagyjából évi két milliárd eurót hoz a konyhára. Arról nem is szólva, hogy egyelőre a Törökországnak felajánlott három milliárd eurónak sincs meg a fedezete: az Unió a közös kasszából legfeljebb a felét tudja kifizetni, a többit a tagországoknak kell minél gyorsabban előteremteniük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?