Az egyik legismertebb brit dzsihadistát vették őrizetbe a Romániába tartó vonaton

Az egyik legismertebb brit dzsihadista az a férfi, akit egy Romániába tartó vonaton fogtak el a magyar hatóságok – írja a The Daily Telegraph nyomán az Origo.

Mint arról a Maszol is beszámolt, a terrorizmust korábban támogató brit férfiakat fogtak el a magyar rendőrök a múlt szombaton a Békés megyei Lőkösházán, egy Bukarestbe tartó nemzetközi vonaton. Az még nem világos, hogy milyen tervekkel utaztak Romániába.

A két brit férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek.  Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte a valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves – írta az ORFK. Ügyükben kedd délután történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát.

Időközben azonban a The Daily Telegraph részletesen is bemutatta a korábban azonosítatlannak mondott britet, aki valójában az egyik legismertebb iszlamista szélsőséges a szigetországban. Abu Izzadin az egyik legismertebb illegális brit muzulmán szervezet szóvivője. A férfi családja Jamaicából érkezett Nagy-Britanniába, de ő maga már Londonban született. Még 18 éves kora előtt áttért az iszlám vallásra, és felvette az Omar nevet.

A muszlim férfiról az is köztudott, hogy négy felesége van. Életviteléről többször is készült riport. Azt sem rejtette véka alá, hogy élete nagy vágya, hogy öngyilkos merénylőként végezhesse.

Kapcsolódók

Kimaradt?