Terrorizmust támogató briteket fogtak el a magyar rendőrök a bukaresti gyorsvonaton

A terrorizmust korábban támogató brit férfiakat fogtak el a magyar rendőrök múlt szombaton a Békés megyei Lőkösházán, egy nemzetközi vonaton - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a honlapján szerdán.

A két brit férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát - olvasható a honlapon.

A közlemény szerint a két férfi a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton utazott, ám sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.

A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát - bemondott személyi adatai alapján - a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves - írta az ORFK.

Ügyükben kedd délután történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát. 

Kimaradt?