Elsírta magát a bíróságon a Romániába igyekvő brit dzsihadista férfi

Az ügyésszel beszélve elsírta magát a Lőkösházán elfogott – Romániába igyekvő – brit dzsihadista férfi, akit tíz napon belül elszállítanak Angliába.

A gyanúsított beleegyezett a gyorsított eljárásba, így legkésőbb november 29-ig átadják a brit hatóságoknak – írja az Origo. „Csak a feleségemhez és a gyerekeimhez akarok menni, akik Törökországban vannak” - mondta a férfi a bíróságon.

Mint megírtuk, a rendőrök múlt szombaton igazoltattak két brit férfit a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton, ám ők sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.

A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát - bemondott személyi adatai alapján - a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány dicséretben és jutalomban részesítette azokat a Békés megyei rendőröket, akik a lőkösházi vasúti határátkelőhelyen elfogták a korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt büntetett két brit állampolgárt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön.

Ügyükben kedden történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát. A két brit férfi ugyanis korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?