banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Szíriai béketárgyalás egyetlen konkrétuma: újra egyeztetnek

Nyolcórás egyeztetés végén az Imperial Hotelből távozó Laurent Fabius azt közölte, a 17 állam külügyminiszterének részvételével zajlott kétnapos szíriai béketárgyalás egyetlen kézzelfogható eredménye, hogy újra találkoznak. A francia külügyminiszter bejelentette, két hét múlva folytatják a megbeszéléseket.

A bécsi találkozó több kényes pontjának egyike pénteken éppen az volt, hogy a béketárgyalásokon jelen nem lévő damaszkuszi rezsim, és a szintén nem meghívott ellenzéke között semmilyen párbeszéd sem zajlik.

A közel-keleti térség államai, az Egyesült Államok, Oroszország és az európai országok tehát újra nekifutnak a 2011 óta több mint 250 ezer ember halálát okozó polgárháború lezárását célzó diplomáciai kísérletnek.

Obama kommandósokat küld Szíriába 

Közben Josh Eanest, a Fehér Ház szóvivője bejelentette pénteken, az amerikai különleges műveleti erők "ötvennél kevesebb" tagját vezényli Észak-Szíriába Barack Obama elnök - jelentette be pénteken Josh Eanest, a Fehér Ház szóvivője.

A katonák, akiknek száma sajtóértesülések szerint 20-30 körül lehet majd, tanácsadói és segítői feladatokat fognak ellátni a Washington által mérsékeltnek ítélt felkelők oldalán az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban. Név nélkül nyilatkozó washingtoni illetékesek szerint szerepük alapvetően "logisztikai" vonatkozású lesz, nem pedig a harci cselekményekben való részvétel. Azt kell biztosítaniuk, hogy az amerikai fegyverek és hadianyag valóban a mérsékelt felkelőkhöz jussanak el.

Korábban megjelent értesülések szerint a katonák egyúttal részt vesznek majd az IÁ elleni koalíció légicsapásainak célra vezetésében is.

Josh Earnest megerősítette, hogy a Szíriába küldendő katonák, noha képesek lesznek majd megvédeni magukat, nem harci küldetésben vesznek majd részt. A konkrét feladataikkal kapcsolatban azonban nem bocsátkozott részletekbe.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az IÁ elleni amerikai stratégia nem változott meg, Washington szerint a dzsihadista szervezetet a helyi erőknek kell legyőzniük. Szavai szerint az elnök nem tervez hosszú távú hadműveletet Szíriában.

Obama elnök, aki el kívánja kerülni, hogy az Egyesült Államok egy újabb közel-keleti háborúba keveredjen bele, mindeddig ellenállt annak, hogy szárazföldi erőket vezényeljen Szíriába. A fordulatot jelző döntésében szerepe volt annak, hogy Oroszország szeptemberben látványosan fokozta katonai beavatkozását Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán.

A módosult amerikai Szíria-stratégiával párhuzamosan a Pentagon iraki Kurdisztán székvárosába, Erbílbe újabb különleges alakulatokat vezényel, fokozza az iraki erőkkel való együttműködést az IÁ kezén lévő nyugat-iraki Ramádi visszafoglalása érdekében, megerősíti a Jordániának és Libanonnak nyújtott biztonsági támogatást, valamint A-10-es és F-15-ös harci repülőgépeket telepít a Dél-Törökországban található incirliki légi bázisra.

Ashton Carter védelmi miniszter kedden közölte: az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy több "közvetlen szárazföldi akcióval" és a légicsapások számának növelésével növelje az Iszlám Államra gyakorolt nyomást.

Kapcsolódók

Kimaradt?