FRISSÍTVE: heves bombázások a tűzszüneti tárgyalások előtt

Az izraeli hadsereg több tucat célpont ellen hajtott végre támadásokat szerdára virradóra a Gázai övezetben, közölte az izraeli hadsereg sajtószolgálata. Légicsapást mért a Hamász belügyminisztériumára és a hírszerző hivatalára, a légicsapások mellett tüzérséggel is lőtték a palesztin fegyveresek rakétakilövő állásait, csempészalagútjait és más létesítményeit, illetve a Hamász-parancsnokságokat.bombazas

A gázai belügyminisztérium épülete a Hamász egyik legfontosabb irányító központja. Célzott támadást mértek egy nyolcemeletes épületre: három rakéta csapódott be a ház ötödik emeletén. A hadsereg szerint itt rendezkedett be a Hamász hírszerző központja. Ugyanebben az épületben szállásolták el nyugati és arab sajtóorgánumok tudósítóit, de közülük senkinek sem esett baja.

Az izraeli hadsereg korábban arra kérte a külföldi újságírókat, hogy tartsák magukat minél távolabb a Hamász fegyvereseitől és létesítményeiktől. A hadsereg a twitteres mikroblogjában megjelent üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a Hamász élő pajzsként használja őket.tank

Az éjszakai szünet után a palesztin fegyveresek szerda reggel folytatták Izraeli déli területei elleni rakétatámadásaikat. Néhány településen megszólaltak a légiriadót jelző szirénák, de áldozatokról nem érkeztek hírek. Kedden a palesztin fegyveresek 160-nál több rakétát lőttek ki Izraelre, két embert megöltek, és 28-at megsebesítettek.

Mérleg. A Gázai övezet rakétái elleni hadművelet első hetében az izraeli oldalon öten haltak meg és 79 a sebesültek száma. A palesztinoknál 132-en vesztették életüket, közülük 58 civil és 18 gyermek, valamint ezeregyszázan sebesültek meg. Az izraeli hadsereg mintegy 1500 légicsapást hajtott végre gázai hadilétesítmények és a Hamász intézményei ellen, miközben a palesztin szervezetek 1270 rakétát lőttek ki izraeli településekre. Ezek közül a Vaskupola védelmi rendszer a lakott területre irányzott rakéta közül 380-at még a levegőben megsemmisített, 47 viszont lakóhelyeken csapódott be. Egy nap alatt a legtöbb palesztin rakéta - 316 - a múlt csütörtökön ért izraeli területre, ezen a héten kedden volt a legkevesebb rakétakilövés Gázából, mindössze 120-at számoltak össze a izraeli tűzszerészek. Izrael eddig 56 ezer tartalékost mozgósított, de a kormány felhatalmazást adott akár 75 ezer katona háborús behívójának a kézbesítésére. Szerdán az izraeli hadsereg 25 gázai célpontot lőtt, és ebből 21 rakéta-kilövőállás volt, három csempészalagút, és a Hamász egy fegyverkészítő műhelye - közölte egy izraeli katonai szóvivő. Az első összegzések szerint a hadművelet izraeli katonai költségei körülbelül 2000 milliárd sékelre rúgnak, a civileknek okozott anyagi károk pedig újabb 1000 milliárd sékelt tesznek ki.  Izraeli médiaértesülések szerint a teljes összeg Izrael éves katonai költségvetésének mintegy öt százalékával egyenlő.

gaza-terkepSzerdán a Gázai övezetből a közeli határ menti izraeli településekre lőttek rakétákat, valamint Askelont és Asdódot vették célba. A Vaskupola rendszer elhárította a nagyobb városoknak szánt lövedékeket, a becsapódások csak anyagi károkat okoztak a katonai rádió híradásai szerint.

Gőzerővel folynak a tárgyalások a gázai tűzszünetről

Szerdán is folytatódtak a nemzetközi diplomáciai erőfeszítések, hogy tűzszünet jöjjön létre Izrael és a Gázai övezet között. Délelőtt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt Rámalláhban az Izrael és a Hamász közti fegyvernyugvásról, majd visszatért a mindössze hat kilométerre lévő Jeruzsálembe. Clinton délután az izraeli hármas vezérkarral találkozik, Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Ehud Barak védelmi miniszterrel és Avigdor Liberman külügyminiszterrel. clinton-netanjahu

Előzőleg kedden Ban Ki Mun ENSZ főtitkár találkozott az izraeli vezetéssel, miután Kairóban a palesztin álláspontról tájékozódott.

Az előzetes tervek szerint éjfélkor kellett volna életbe lépnie a tűzszünetnek, de a helyi tömegtájékoztatás szerint Izrael a Rison Lecijonban, egy lakóházba becsapódott rakéta miatt végül visszalépett.

Ki mit vállalna?

A helyi média úgy tudja, hogy a fegyverszünetben Izrael kötelezettséget vállal a légicsapások beszüntetésére, és lemond a palesztin fegyveres szervezetek vezetőinek célzott likvidálásáról. A jövőben csakis akkor vehet célkeresztjébe palesztin fegyverest, ha "ketyegő bombáról" van szó, vagyis ezzel egy súlyos merényletet hárítana el. Izrael a tervezett egyezményben beleegyezik a Gázai övezet blokádjának az enyhítésébe, a tengeri halászatba és a határ menti földek megművelésébe, valamint különböző termékeknek az övezetbe juttatásába.

A Hamász vállalná, hogy beszünteti mind az izraeli civilek, mind a katonák elleni támadásokat, és végrehajtatja a fegyverszünetet a többi palesztin szervezettel is. Ezen kívül beleegyezik egy ütközőzóna kialakításába a határ mentén, de nem világos, hogy annak melyik oldalán.

Az izraeli rádió szerint az egyezmény aláírását akadályozza, hogy Izrael annak végleges megtárgyalása és aláírása előtt egy 90 napos próbaidőszakot szeretne beiktatni. Az izraeli vezetés csak akkor kívánja megtárgyalni és aláírni a hivatalos tűzszüneti egyezményt, ha a három hónapos időszakban nem indulnak rakétatámadások a Gázai övezetből.

Nyilvánosan agyonlőttek hat embert Gázában

kollaboratorAgyonlőttek hat embert a Hamász palesztin mozgalom fegyveres szárnyának tagjai kedden Gáza városában egy forgalmas kereszteződésnél. Szemtanúk szerint négy álarcos férfi egy kisbuszból rángatta ki a hat foglyot, rájuk parancsoltak, hogy feküdjenek arccal a földre, és egyesével agyonlőtték őket. Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok nevű fegyveres szárny közölte: a hat férfit azért végezték ki nyilvánosan, mert információkkal látták el Izraelt a palesztin fegyveresekről és a rakétakilövő állomásokról.

Izrael egy hete támad célpontokat a Gázai övezetben, rakétakilövő állomásokat, fegyverraktárakat és Hamász-vezetők lakóhelyét. A több száz légicsapásban eddig 120 palesztin halt meg. A palesztinok válaszul több száz rakétát lőttek ki a zsidó államra; a rakétatámadásokban többen meghaltak.  

Kimaradt?