Havi százezer dollárt keres egy szíriai származású embercsempész

Sokakat meggazdagít a menekültválság Törökországban. A The Telegraph riporterei szóba álltak egy szíriai származású férfival, aki havi százezer dollárt keres embercsempészetből.

Abu Mahmoud (nyilván nem ez az igazi neve) orvosként dolgozott Aleppóban, a háború elől menekült 2012-ben Törökországba. Most egy bejáratott embercsempész-hálózatot vezet főhadiszállásáról, egy isztambuli kávézóból. Mindenki ismeri, a pincérek hozzá irányítják az Európába igyekvő menekülteket, és a török hatóságoktól sem kell tartania, mert rendszeresen lefizeti a rendőröket.

Szavai szerint a férfi eddig összesen 9000 menekültet segített eljutni Görögországba és Olaszországba úgy, hogy egyik sem veszett út közben a tengerbe. Törökországban 15 alkalmazottja szerzi be az „ügyfeleket”. A brit lapnak elmondta, a menekültektől fejenként 1100 dollárt kér azért, hogy átsegítse őket Görögországba. A pénz nagy része, fejenként 850 dollár a török maffiáé, amelynek tagjai birtokolják a tengeren átkelő hajókat és motorcsónakokat.

Mivel az üzlet virágzik, Abu Mahmoud most vízijárművek beszerzését tervezi, így önállósodhat, és vállalkozás még jobban fellendülhet. „Azt üzenem az EU-nak, hogy a menekültek akkor is el fognak jutni Európába, ha a tagállamok lezárják a határaikat. Ha kell, akkor alagutakat ásnak. Miért hagyja az EU a menekülteket az embercsempészek kezére jutni? Miért nem engedi be őket törvényesen? Sok halálesetet lehet így megelőzni” – jelentette ki az embercsempész a brit riportereknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?