Lezárták a magyar-szerb határt Röszkénél

Hétfő délutántól már nem engedik át a síneken Röszkénél a magyar-szerb határhoz érkező menekülteket, hanem a határállomáshoz irányítják őket. Egy pengés dróttal ellátott vagont is elkészítettek, amivel a síneket zárják el.

Németország már ellenőrzi az osztrák határt, Ausztria katonákat küld a határaihoz és újra ellenőrizne a magyar szakaszon, akárcsak Szlovákia, amely szúrópróbaszerűen állítja meg az autókat a magyar és osztrák átkelőknél. A menekültek többsége értesült arról, hogy keddtől szigorodik a belépés Magyarországra, ezért tömegesen érkeznek Röszkére és más határátkelőhelyekre.

A Röszkét és Horgost összekötő sínekre román idő szerint fél kilenc körül állt be az a vagon, amely egyben szögesdrót is. Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a migránsokat azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt.

Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, és ezt napról-napra több ezren ki is használták. Az intézkedés során az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról, és a határátkelőkhöz irányítják őket.

A migránsok egy oldalsó gyalogos bejáraton juthatnak be a röszkei határátkelőn Magyarországra. Egyszerre öt-tíz ember engednek be. A  menekültek többsége nyugodt, egy arabul beszélő rendőrségi tolmács irányítja őket. Kora este tizenegy csuklós, többségében BKV-busz várt arra, hogy elszállítsa az érkezőket.

Mindeközben megkezdődött a határkerítés oszlopainak szögesdróttal borítsa közvetlenül a vasútvonal mentén, illetve a rendőrség helikopterrel ellenőrzi a államhatár környezetét. A helyszínen lovas rendőrök is vannak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?