Déli határzár Magyarországon - még így is elkerüli Romániát a menekülthullám?

Az embercsempészek keddtől várhatóan új útvonalat fognak keresni - nyilatkozta osztrák bűnügyi hivatal illetékese vasárnap. 

Gerald Tatzgern szerint az embercsempészek lehetséges útvonala Belgrádon és Horvátországon át, az Isztambul-München vagy az Athén-München közötti vasútvonalon vezetne vagy akár a román-magyar határon át, azonban ez utóbbi szerinte nem valószínű, mivel akkor Magyarország ezt a határszakaszt is szigorúbban ellenőrizné. Úgy vélte, hogy a magyarországi kerítés alig fogja megállítani a menekültek áradatát, az embercsempészek alkalmazkodni fognak az új helyzethez. 

Az osztrák belügyminisztérium szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek vasárnap azt mondta, számításaik szerint kedden, miután lezárul Magyarország déli határszakasza, a szlovén-osztrák átkelőkre, Stájerországra kell összpontosítaniuk. 

Erre az esetre is vannak már tervek - közölte Karl-Heinz Grundböck. A vonat-összeköttetés ebben a régióban azonban kevésbé kiépített - tette hozzá. 

Arról is beszámolt, hogy Nickelsdorfban (Miklóshalmán) a menekültek ellátásának és elszállításának megszervezése ugyan "rutinszerűen" zajlik, szombat este óta gyakorlatilag megszűnt minden kommunikáció a magyar hatóságokkal.

Szerinte a közreműködő szervezetek részéről több rugalmasságra van szükség. A szóvivő megerősítette: reggel hét óra óta csaknem óránként érkeznek vonatok az osztrák-magyar határhoz, mindegyiken 500 emberrel, továbbszállításuk ugyanolyan ütemben történik, mint az előző napokban.

Nickelsdorfba vasárnap reggel hét órától 1500 menekült érkezett, a hatóságok becslése szerint vasárnap hatezer és nyolcezer között lesz azok száma, akik vonatokkal Hegyeshalomra utaznak és gyalogosan lépik át az osztrák-magyar határt. A burgenlandi rendőrség szóvivője szerint hétfőn szintén hatezer és nyolcezer között lesz az érkező migránsok száma, azonban egyelőre nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, hogy ez a szám kedden, a magyarországi határzár életbelépését követően miképpen fog megváltozni. Elmondta: feltehetően a menekültek más útvonalat fognak választani. 

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap öt különjáratot indít, négy Németország irányába tart majd, egy vonat Nickelsdorf és Bécs között ingázik. A társaság tájékoztatása szerint számos utasuk a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vonat helyett egyéb közlekedési lehetőséget választott. 

Felső-Ausztriában szombat este 1200, péntek éjszaka csaknem háromezer menekültet láttak el a segélyszervezetek. Wels város egyik csarnokában 400, a linzi posta egyik épületében 700, az ÖBB üresen álló ingatlanában száz menekült éjszakázott, vasárnap dél körül azonban már mind elutazott Németország fele.

Kapcsolódók

Kimaradt?