Vihar előtti csend Gázában? Kedd este lejár az ultimátum

Immár csak órák vannak hátra az Izrael által adott 36 órás ultimátumból, amely kedd este lejár. Egyiptom közvetítésével béketárgyalások folynak a felek között. Az éjszaka robbanások hallatszottak a Gáza-övezetben, és néhány légicsapásra is sor került, Dél-Izraelben pedig a BBC szerint szóltak a légvédelmi szirénák, bár az éjszaka néhány célt tévesztett aknagránátot leszámítva még így is viszonylag nyugodtan telt.tanoko-alvok

Amerika közvetít, az ENSZ-ben elakadtak

Kedden villámlátogatásra a térségbe látogat Hillary Clinton. Az amerikai külügyminiszter Izraelben és a palesztin területeken is tárgyalásokat folytat – értesült a CNN.gaza-terkep

Az izraeli vezetők az éjszakába nyúlóan vitatkoztak az erőszak leállításáról szóló egyiptomi javaslatról, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pedig határozatot próbált elfogadni. A megállapodást hátráltatta, hogy az arab nagykövetek által javasolt szöveg mindkét felet tűzszünetre szólítaná fel, míg a nyugati diplomaták utalnának a Hamász rakétáira és Izrael önvédelemhez való jogára is.

Kedd délelőttre kiderült, hogy a BT-ben a nézetkülönbséget egyelőre nem sikerült áthidalni. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet újságíróknak New Yorkban személyesen számolt be arról, hogy országa nem fogadja el a szöveget, mert álláspontja szerint az aláásná a tűzszünet érdekében tett erőfeszítéseket. Emlékeztetett egyúttal rá, hogy a Egyesült Államok és a térség országai komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy tárgyalásos úton elérjék az erőszak leállítását, a feszültség enyhítését. Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter "egész nap telefonos kapcsolatban állt" különböző közel-keleti vezetőkkel.palesztinno

Oroszország a vita után bejelentette, hogy ha a BT 15 tagja nem jut megállapodásra a nyilatkozat szövegéről, kedden azonnali tűzszünetre szólító határozattervezetet terjeszt elő a tanácsban.

Kairóban az egyiptomi hírszerzés vezetői felváltva tárgyalnak az izraeli delegációval és a Hamásszal, és állítólag a tárgyalás döntő szakaszban van. Izrael nem csak a csapások leállítását szeretné elérni, de azt is megakadályoztatná Egyiptommal, hogy határon keresztül a Hamász a jövőben rakétákhoz jusson.

A katonák készenlétben állnak

Közben az övezet határánál Izrael komoly szárazföldi haderőt vonultatott fel: nem kizárt, hogy az ultimátum lejártakor a hadsereg célzott csapárt próbál mérni a Hamász állásaira a sűrűn lakott területen. Izrael azonban egyelőre azt hangoztatja, hogy a fegyverszüneti megállapodásról szóló tárgyalások alatt a csapatok biztosan nem indulnak meg. Izrael kedd reggel ideiglenesen felfüggesztett minden szárazföldi hadműveleti tervet a Gázai övezetben, hogy esélyt adjon a tűzszünetre irányuló egyiptomi erőfeszítéseknek – közölte kedden egy magas rangú izraeli tisztségviselő.toratekercs

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedd reggel találkozott az Arab Liga főtitkárával, Nabil al-Arabival Kairóban, majd tovább indult Izraelbe. A tárgyalás után minden, a konfliktusban érintett felet azonnali tűzszünetre szólított fel. A konfliktus "minden újabb eszkalációja az egész térséget veszélybe sodorná" – hangoztatta a világszervezet vezetője Törökország és egyes arab országok külügyminiszterei   a nap folyamán a Gáza-övezetbe látogatnak.

Támogatják a légicsapásokat, de bizonytalanok a folytatással kapcsolatban

Az izraeli közvélemény erősen támogatja a légierő bevetését a Gázai övezetben, de bizonytalan egy szárazföldi offenzívával kapcsolatban - jelzik a legfrissebb izraeli közvélemény-kutatások.

A Panels nevű izraeli közvélemény-kutató cég felmérése szerint az izraeliek 85 százaléka helyesnek véli a hadművelet megindításáról hozott döntést, de a folytatás tekintetében megoszlanak a vélemények. A megkérdezettek 45 százaléka folytatná a légicsapásokat, 22 százaléka tűzszünetet szeretne, és 25 százalék szerint szárazföldi hadműveleteket kellene kezdeni a Gázai övezetben. zsidogeyerekek

A Dialóg nevű közvélemény-kutató cég hasonló eredményekre jutott: a megkérdezettek 84 százaléka támogatja a jelenlegi hadműveletet, míg 39 százalékuk annak folytatását akarja légicsapásokkal. 30 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik  szárazföldi egységek bevonulását szeretné látni az övezetben, míg 19 százalék azonnali fegyvernyugvást akar.

Benjámin Netanjahu kormányfő és Ehud Barak védelmi miniszter népszerűsége töretlen. A közvélemény-kutatók szerint ebből az következik, hogy az izraeliek többsége szerint nem politikai számításból indították a hadműveletet. Netanjahu eddigi ténykedésével az egyik kutatás alapján a válaszadók 78 százaléka volt elégedett, míg egy másik felmérésben 55 százalék. Barakot 70, illetve 55 százalékban látták sikeresnek a megkérdezett izraeliek.

CNN: az amerikaiak többsége Izrael pártján áll. Az amerikaiak 57 százaléka indokoltnak tartja a Gázai övezetben a Hamász palesztin radikális szervezet ellen intézett izraeli katonai csapásokat - derült ki a CNN és az ORC International közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből. Az izraeli fellépés támogatottsága a demokraták között a leggyengébb: a lakosság eme csoportjában 10 emberből négy gondolja azt, hogy a zsidó állam lépései indokoltak. A gázai hadműveletet a republikánusoknak a 74, a függetleneknek pedig az 59 százaléka támogatja. A férfiak körében az izraeli katonai akció pártolóinak az aránya 13 százalékponttal magasabb, mint a nők között, az idősebb amerikaiak pedig 15 százalékponttal vezetnek a fiatalokkal szemben ebben a kérdésben. Keating Holland, a CNN közvélemény-kutatási igazgatója szerint a mostani adatok nem térnek el a korábban kimutatott tendenciáktól. A palesztinok támogatottsága 1988, vagyis az erre vonatkozó mérések kezdete óta sohasem emelkedett 18 százalék fölé. Arra volt már példa, hogy az Izraellel rokonszenvezők aránya 50 százalék alá csökkent, de ez az elmúlt nyolc év során egyszer sem fordult elő.

Obama ismét felhívta Murszit és Netanjahut

A délkelet-ázsiai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Gázai övezetben kialakult konfliktus miatt ismét felhívta Mohamed Murszi egyiptomi államfőt és Benjámin Netajahu izraeli miniszterelnököt - közölte hétfőn a Fehér Ház.

bama és Murszi megbeszélésén a két vezető megvitatta a gázai konfliktus fokozatos mérséklésének lehetőségeit. Az amerikai elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Hamász palesztin radikális szervezet hagyjon fel az Izrael ellen indított rakétatámadásokkal. Egyúttal együttérzését fejezte ki a szombati egyiptomi vasúti baleset miatt, amelyben 51, iskolabuszon utazó gyerek vesztette életét .

Netanjahu a fehér házi kommüniké szerint tájékoztatta Obamát a gázai és az izraeli fejleményekről. Az amerikai elnök mindkét telefonbeszélgetés alkalmából sajnálkozását fejezte ki az izraeli és a palesztin civil áldozatok miatt, és ismét ígéretet tett rá, hogy szoros kapcsolatban marad a két vezetővel.

Kimaradt?