Szerdán 6200, Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe

Szerdán 6200, Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok csütörtöki összesítése szerint.

Szombat óta így már 30 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba. A hét végén nagyjából 20 ezer, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350 megérkezését jegyezték fel.

A müncheni főpályaudvaron viszonylag rendezetten fogadják a vonatokat a rendőrök és az önkéntesek. A napok óta tartó szinte állandó munka ugyan egyre inkább felemészti az erőket, de a társadalmi munkában dolgozó emberek mindinkább szervezetten osztják meg a feladatokat; műszakokat szerveznek, a Twitter mikroblogon külön oldalt indítottak, és a főpályaudvarnál felállítottak egy információs pultot, hogy tájékoztassák az érdeklődőket, arról, miként segíthetnek - számolt be br.de című hírportálján a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

Az embereket a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján osztják el a 16 tartomány között. Sok menedékkérőt rögtön továbbszállítanak, például Dortmundba 500-500 embert indítottak útnak vonattal, Berlinbe pedig csütörtök hajnalban 540 menedékkérő érkezett Münchenből egy különvonattal.

Korábban úgy tervezték, hogy München mellett Lipcse lesz a Magyarországról érkező menedékkérők fő elosztóközpontja, és az ország északi és nyugati részében is kijelölnek két-két várost erre a feladatra. Eddig azonban még Lipcsében sem sikerült létrehozni az új központot. Burkhard Jung főpolgármester egy csütörtöki interjúban azt mondta, hogy a kiszemelt pályaudvar - a Lipcse-Halle nemzetközi repülőtér mellett fekvő teherpályaudvar - nem alkalmas erre a funkcióra.

A felső-bajorországi közigazgatási régió vezetője szerint azonban a bajor főváros már nem sokáig bírja a nyomást. München nem lehet tartósan "az egyetlen nemzeti elosztó- és irányító központ egész Németország számára" - mondta Christoph Hillenbrand a br.de beszámolója szerint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?