A franciák többsége már támogatná a menekültek befogadását

A franciák többsége már támogatja a migránsok és menekültek befogadását. Az álláspont radikális változását a tengerbe fúlt kisfiú, Aylan Kurdi tragédiája váltotta ki, amelynek képe bejárta a világsajtót - derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a BFM hírtelevízió.

Miközben szeptember elején a franciáknak még csak 44 százaléka támogatta, hogy Franciaország befogadjon menekülteket, most már 53 százalékos ez az arány, alig egy hét alatt kilenc százalékos a növekedés. Az Elabe szerint ezt a látványos változást a szíriai Aylan Kurdi fotója okozta. A hároméves gyermek, bátyja és anyjuk vízbe fúlt a török partoknál, amikor megpróbált a család Európába jutni. "A Németországból érkező képek, több (francia) művész felhívása és a francia kormány pedagógiai jellegű magyarázatai is valószínűleg hozzájárultak ehhez a jelentős változáshoz" - ismertette a hírtelevízió.

"Tudja-e, hogy az Európai Unió elsősorban Szíriából érkező migráns- és menekülthullámmal néz szembe? Ön szerint Franciaországnak be kellene-e fogadnia ezeknek a migránsoknak és menekülteknek egy részét?" - ez volt a kérdés, amelyet a felmérésben feltettek a megkérdezetteknek. Leginkább a baloldali szavazók álláspontja változott, ők és a centristák többsége egyértelműen igennel válaszolt. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak szavazóinak 60 százaléka továbbra is ellenzi a befogadást, a szélsőjobboldali Nemzeti Front táborának pedig 84 százaléka válaszolt nemmel. A reprezentatív felmérés kedden és szerdán készült ezer francia nagykorú állampolgár megkérdezésével. 

Francois Hollande államfő hétfőn jelentette be, hogy Franciaország 24 ezer menekültet befogad a következő két évben. A francia hatóságok még aznap jelezték, hogy szolidaritásból a következő napokban Franciaország átvesz ezer olyan menekültet Németországból, akik az elmúlt napokban érkeztek a szomszédos országba. A francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) munkatársai azonnal Münchenbe utaztak egy átmeneti befogadóhelyre, hogy megszervezzék az önkéntes jelentkezők utazását, akik közül szerdán közel kétszázan már meg is érkeztek. A szíriai, iraki és eritreai menekülteket átmenetileg három, Párizs környéki településen szállásolták el a Francia Vöröskereszt és humanitárius szervezetek segítségével. A menekültkérelmek gyorsított elbírálása után önkormányzatok által önkéntes alapon felajánlott lakásokba költöztetik őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?