Megérkezett az első ötven menekült Münchenből Franciaországba

Megérkezett szerdán az első ötven menekült autóbusszal Münchenből Franciaországba abból az ezerfős csoportból, amelyet a francia kormány a következő napokban a németországi erőfeszítések enyhítésére átvesz a szomszédos országból.

Kedden késő este mintegy kétszázan indultak el buszokkal Münchenből a német partnerek munkáját vasárnap óta segítő francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) szervezésében.

Az első busz 53 szíriai és iraki állampolgárral, elsősorban férfiakkal, szerda délelőtt érkezett meg a Párizstól délkeletre található, 6600 lakosú Champagne-sur-Seine-be. A láthatóan fáradt embereket, akiknek egy része győzelmi jelet mutatva szállt le a buszról, a Francia Vöröskereszt munkatársai fogadták reggelivel. "Megkönnyítjük számukra az adminisztratív eljárást, hogy két-négy hónapon belül megkapják a menekült státuszt" - mondta Jean-Jacques Eledjam, a Francia Vöröskereszt elnöke. Az embereket a helyi önkormányzat által rendelkezésre bocsátott épületekben helyezik el.

Jean-Luc Marx helyi prefektus az I-télé hírtelevízióban azt mondta, hogy miután bizonyítottan menekültekről van szó, akik háború és üldöztetés elől menekültek el, a hónap végéig megkapják a menekült státuszt Franciaországban, ami lakhatással és munkavállalási engedéllyel jár együtt.

Az érkezők közül eredetileg senki nem Franciaországba készült, meglepetésként érte őket a lehetőség. "Irakban veszélyes az élet, ezért itt szeretnénk új életet kezdeni" - mondta a 28 éves Ouszama, aki korábban mérnökként dolgozott Bagdadban, ahonnan húsz nappal ezelőtt indult útnak. "Nagyon boldog vagyok, de nagyon fáradt. Az út nehéz volt és veszélyes. Sok országon jöttünk keresztül. Eredetileg Belgiumba szerettünk volna menni, de amikor Németországba értünk, azt mondták, hogy Franciaország befogadna, hát úgy döntöttünk, Franciaországba megyünk. Először is megtanulok franciául, és aztán itt folytatom az életem" - tette hozzá. 

A 30 éves szíriai Ahmed, aki feleségét és két gyermekét Damaszkuszban hagyta, Németországba vagy Svédországba szeretett volna menni. "Nem szerepelt a terveim között Franciaország. De amikor a hangosbemondóban meghallottam a francia bizottság felhívását, odamentem. Megkérdezték az állampolgárságomat, és hogy vannak-e papírjaim. Elbeszélgettek velem, és azt mondták, hogy rendben. Ez egy boldog végkimenetel. (...) Megszerzem az itteni papírokat, egy lakást, és megpróbálok beilleszkedni a társadalomba. A bizottság azt mondta, a kormánynak nem dolga nekem állást biztosítani. De remélem, hogy magamtól is találok" - mondta a férfi, aki reméli, hogy rövidesen a családját is át tudja telepíteni Franciaországba.

A menekültek egy részét átmenetileg egy diákszállón helyezik el. A kollégisták a televíziókból tudták meg, hogy hozzájuk érkeznek a menekültek. "Fura, szólhattak volna nekünk előre. Mindent megteszünk azonban a befogadásuk érdekében és azért, hogy otthon érezzék magukat. Nem fognak minket zavarni. Ha segítségre van szükségük, nem lesz gond" - mondta az egyik kollégista, a 18 éves Florent. 

A nap folyamán érkező további buszok egy része ugyanerre a településre, valamint a Párizstól északkeletre található Cergy-Pontoise-ba érkezik, ahol egy szabadidőközpontban helyezik el átmenetileg a menekülteket.

Francois Hollande államfő hétfőn jelentette be, hogy Franciaország 24 ezer menekültet befogad a következő két évben. A francia hatóságok még aznap jelezték, hogy szolidaritásból a következő napokban Franciaország átvesz ezer olyan menekültet Németországból, akik az elmúlt napokban érkeztek a szomszédos országba. Az OFPRA munkatársai azonnal Münchenbe utaztak egy átmeneti befogadóhelyre, hogy megszervezzék az önkéntes jelentkezők utazását.

Manuel Valls francia miniszterelnök délutánra tárcaközi értekezletet hívott össze a menekültek elszállásolásának zökkenőmentes megszervezése érdekében. A belügyminiszter pedig szombatra egyeztetésre hívta azokat a polgármestereket, akik önkéntes alapon befogadnának és letelepítenének menekülteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?