Váratlanul lemondott a magyar honvédelmi miniszter

Lemondott hétfőn Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter. Döntését Orbán Viktor kormányfő elfogadta, majd Simicskó Istvánt kérte fel a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

A Kormányzati Információs Központ hétfőn az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint hétfőn ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról.

A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására felkérte Simicskó Istvánt, aki mostanáig a sportért felelős államtitkári posztot töltötte be.

Az atv.hu Hende Csabához közelálló forrásnak információi szerint a miniszter vélhetően azért mondott le, mert a kerítés nem készült el augusztus 31-re, és a szeptember 15-i határidő sem tűnik tarthatónak. A kabinetülésen Orbán érdeklődött arról, hogy halad a kerítés építése. Az építkezéssel kapcsolatban Hende elmondta: a jelenlegi feltételek mellett nem tartható a terv. Erre állítólag Orbán Viktor úgy reagált, hogy ez esetben le kell vonni a konzekvenciát. Ezek után Hende felajánlotta a lemondását.

Az ellenzéki pártok reakciója nem maradt el. A Jobbik haladéktalanul választ vár arra, hogy miért mondott le a honvédelmi miniszter - közölte Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője hétfőn. Az MSZP szerint Hende Csaba menesztésével Orbán Viktor beismerte, hogy a kormány menekültpolitikája megbukott.

Kapcsolódók

Kimaradt?