Budapest újra megpróbálja átíratni a szovjet síremlékek feliratát

A Honvédelmi Minisztérium (HM) ismét kezdeményezte Moszkvában a Fiumei úti sírkert szovjet katonai parcellájában található 1956-os emlékművek feliratainak megváltoztatását - közölte a tárca csütörtökön. Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot ellenforradalomként említő síremlékek feliratának ügye Vlagyimir Putyin februrári koszorúzása előtt került előtérbe.

A magyar-orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság 12. soros ülésén a felek beszámoltak az előző ülés óta elvégzett hadisír-gondozási munkálatokról és tájékoztatták egymást a két ország területén található hadisírok helyzetéről - írta közleményében a HM.

A magyar fél külön programpontban - csakúgy, mint az előző találkozón 2013-ban - vetette fel az 1956-os emlékművek feliratainak megváltoztatását. A HM szerint az orosz fél kérésének megfelelően a honvédelmi tárca a módosítási javaslatot diplomáciai úton, írásban is megerősíti az orosz döntéshozónál.

Korábban, 2013 novemberében Hende Csaba honvédelmi miniszter a jobbikos Staudt Gábor írásbeli kérdésére közölte, hogy a magyar-orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság májusi budapesti ülésén a HM jelezte, a hadisíron olvasható felirat sérti az alaptörvényt. Az új szövegre is javaslatot tettek, azt kérték, hogy Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére felirat legyen olvasható az emlékművön. A miniszter akkor hozzátette, az érdemi válasz késedelme miatt tárcája októberben ismételten megkereste az orosz tárgyalófelet a felújítási munkák előrehaladott állapotára tekintettel. Az orosz fél azóta sem adta meg hozzájárulását a feliratok megváltoztatásához, így az egyik obeliszk például ma is azoknak a szovjet katonáknak állít emléket, akik az ellenforradalomban adták életüket a magyar nép szabadságáért.

Előzőleg az MSZP-s Nemény András azért támadta Hende Csaba honvédelmi minisztert, mert az már korábban megígérte, hogy átíratja az elesett orosz katonáknak emléket állító sír feliratát, amelyben ellenforradalomnak titulálják az 1956-os forradalmat. A feliratok ügye a múlt hónapban akkor került előtérbe, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök a Fiumei úti sírkertben koszorúzott a budapesti látogatása alatt.

Kimaradt?