Izrael negyvenegy állam terrorveszélyeztetettségére figyelmeztet

Az izraeli terrorellenes bizottság negyvenegy országra kiterjedő terrorfenyegetettség-figyelmeztetést adott ki hétfőn az őszi zsidó ünnepek idején utazni készülő izraeliek és általában a zsidók számára.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által kiképzett terroristák egy része európai országokban tartózkodik, ahol elképzelhető, hogy izraeliek, illetve zsidók elleni merényletekre készülnek a figyelmeztetés szerint, amelyet a bizottság a Yneten, a Jediót Ahronót című újság honlapján jelentetett meg. "Nyugati célpontok, köztük izraeliek és zsidó közösségek megtámadásától lehet tartani. Törökországra továbbra is fennáll az utazási figyelmeztetés, de nem tudni konkrét terrorakciók tervéről" - olvasható a közleményben.

Az őszi zsidó vallási ünnepeken izraeliek százezrei készülnek külföldre utazni, akiket a felsorolt országokban kiemelt óvatosságra int a miniszterelnöki hivatal fennhatósága alá tartozó terrorellenes bizottság. A közlemény szerint a szélsőséges iszlamista szervezetek által az utóbbi években Belgiumban, Kanadában, Ausztráliában, Franciaországban és Dániában végrehajtott merényletsorozat miatt fennáll további nyugati célpontok megtámadásának veszélye.

Különösen óvakodni kell a Szíriában vagy Irakban kiképzett, majd Nyugat-Európába hazatérő fiataloktól. "Noha nem vagyunk az Iszlám Állam központi célpontja, mégis Izraelre nézve fenyegetőnek tekintjük" - vélekedik a bizottság. "De nem mondhatjuk az izraelieknek, hogy ne utazzanak például Belgiumba, mert ott tevékenyek az Iszlám Állam csoportjai"- áll a szövegben.

Kapcsolódók

Kimaradt?