Egyre valószínűbb, hogy az Iszlám Államnak vegyi fegyvere is van

Mustárgáz nyomait fedezték fel egy, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport fegyveresei által az iraki kurd erők állásaira kilőtt lövedéken - közölte az amerikai hadsereg.

Az előzetes vizsgálatok eredményéről Kevin Killea amerikai dandártábornok, a nemzetközi erők vezérkari főnöke elmondta, hogy ez még nem jelent kétségbevonhatatlan bizonyítékot, ezért további vizsgálatok végeznek, amelyek eredménye néhány hét múlva várható.

A vegyifegyver-támadás augusztus 11-én történhetett az iraki Kurdisztán fővárosától 40 kilométerre fekvő Mahmúrnál. A lövedéket az iszlamisták ellen harcoló kurd katonák juttatták el az amerikai hadsereghez.

Név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők arról tájékoztatták a CNN hírcsatornát, hogy megvizsgáltak egy másik, három héttel ezelőtti támadásból származó lövedéket is, és azon is mustárgáznyomait fedezték fel.

Asszadnak volt

Szakértők szerint az Iszlám Állam Szíriában juthatott mustárgázhoz. A szíriai kormány 2013-ban - amikor beleegyezett vegyifegyver-készletének felszámolásába - elismerte, hogy nagy mennyiséggel rendelkezik a hólyaghúzó harci eszközből. A beszerzés forrása ugyanakkor Irak is lehetett.

Damaszkusz 2013-ban azt állította, hogy mustárgáz-készleteit a hadserege, illetve nemzetközi ellenőrök megsemmisítették. Az ellenőrök ugyanakkor sohasem tudtak meggyőződni erről.

Bevetettek már klórgázt is

Az amerikai hírszerzés arra gyanakszik, hogy a rezsim hadserege elrejthette vegyifegyver-készleteinek egy részét. A mustárgáz bevetése szakértők szerint annak lenne a jele, hogy az Iszlám Állam harci képességei aggasztó mértékben növekednek. Amerikai hírszerzők szerint a terrorszervezet korábban klórgázt alkalmazhatott Irakban. A klór ugyanakkor nem tiltott vegyi anyag.

Kapcsolódók

Kimaradt?