Az athéni parlament jóváhagyta a mentőcsomagot

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök előzőleg felszólította a törvényhozókat a megállapodás támogatására. Azzal érvelt, hogy a mentő csomagra mindenképp szükség van a fizetőképesség megőrzéséhez, egy áthidaló kölcsön csak azt jelentené, hogy „a gazdaság visszazuhan a beláthatatlan válságba”.

A parlament helyi idő szerint hajnali 3 órakor kezdte meg a plénum előtti vitát, és Evklidisz Cakalotosz pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban megismételte azt a figyelmeztetését, hogy késlekedés nem engedhető meg, mert a kormánynak péntek délutánig már a parlament által jóváhagyott csomagot kell az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elé terjesztenie.

Az ülést levezető parlamenti elnök, Zoi Konsztantopulu azonban jelezte, hogy megfelelő időt kell fordítani a csomag tárgyalására. A kormányzó Sziriza párthoz tartozó elnök a megállapodást ellenzők közé tartozik.

A vita előtt Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is megerősítette, hogy az országnak nincs más választása, teljesítenie kell a megállapodásban foglaltakat. Bár a Sziriza szinte teljes bal széle a csomag ellen foglal állást, a kormány az ellenzék szavazataival a várakozások szerint többséget kap. A mentőcsomagot hét euróövezeti tagország parlamentjének, köztük a német Bundestagnak is jóvá kell hagynia.

A megállapodás a feltétele annak, hogy Athén hozzájusson a 2010 óta már harmadik, ezúttal hároméves, 83-86 milliárd eurós hitelhez, amely nélkül Görögország fizetésképtelenné válna, és várhatóan már az augusztus 20-án esedékes 3,2 milliárd eurós hitelrészletet sem tudná törleszteni az Európai Központi Banknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?