Már a Görögországnak nyújtható áthidaló kölcsönről tárgyalnak

Az eurózóna pénzügyminiszterei ismét összeültek hétfő délután, a reggel született állam- és kormányfői megállapodást követően már a Görögországnak nyújtható áthidaló kölcsönről tárgyalnak.

Erre azért van szükség, mert a súlyos pénzhiánnyal küzdő Görögország egy törlesztőrészlettel már késedelembe esett a Nemzetközi Valutaalap felé, jövő hétfőn pedig az Európai Központi Banknak is 3,5 milliárd eurót kellene törlesztenie, az újabb mentőcsomagról viszont csak most kezdődnek majd a konkrét tárgyalások.

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter a tanácskozás előtt elmondta: ismét hosszú éjszakára számít, mert több miniszter nem rendelkezik a kellő parlamenti felhatalmazással ahhoz, hogy új vagy feltételek nélkül folyósítható pénzt ítéljen meg Athénnak.

Stubb a reggel született állam- illetve kormányfői megállapodást jónak nevezte, mivel – mutatott rá – három pillére is van: a tárgyalások előtt Görögország által elfogadott törvények, a mentőcsomag konkrét feltételei, és a befektetési alap, amelynek létrehozásáról is döntés született.

„Azt gondolom, hogy ez a helyzet most nem szürke, hanem fekete-fehér, és remélem, a görög parlament támogatja a csomagot” – magyarázta Stubb, jelezve azt is: kormányának elengedhetetlen feltétel volt, hogy a harmadik görög mentőcsomagban az IMF is részt vegyen.

Stubb hozzátette, hogy az európai integráció lényege az intézményes együttműködés és a feltételek, a közös szabályok teljesítése. Tudatta azt is, hogy sokan elhamarkodottan arra a következtetésre jutottak, hogy immár automatikus a tárgyalások megindulása a harmadik görög mentőcsomagról, pedig nem így van. Erről akkor lehet szó, ha a görög kormány és a törvényhozás teljesíti ennek feltételeit – hangsúlyozta.

Az Eurócsoport hétfőn új elnököt is választ. A jelenlegi elnök, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter és spanyol kollégája Luis de Guindos indul a posztért. Stubb nem foglalt állást, mint mondta: biztos abban, hogy valamelyiküket egyhangúlag támogatja majd az Eurócsoport, és bármelyikük lesz is végül az Eurócsoport elnöke, azzal Európa csak nyerhet.

Johan Van Overtveldt belga pénzügyminiszter világossá tette, hogy a reggeli megállapodás azonnali intézkedéseket irányoz elő a görög kormány számára, és ettől függ, hogy milyen áthidaló megoldás lehetséges Athén számára.

„Azt várjuk a görög kormánytól, hogy hajtsa végre az elfogadott megállapodást” – húzta alá Van Overtveldt.

Hans Jörg Schelling osztrák tárcavezető megjegyezte, hogy az áthidaló kölcsön az egyik kellemetlen feladat, amelyet a csúcstalálkozó a miniszterekre testált. Rámutatott, hogy több ország különféle problémákba ütközhet ezen a téren. Schelling leszögezte, hogy a Grexit már ugyan nincs napirenden, de Görögországnak teljesítenie kell.

Michel Sapin francia gazdasági miniszter üdvözölte a görög kormány bátorságát, hogy szembe mer nézni olyan problémákkal és politikai vitákkal is, amelyekkel elődei nem voltak képesek. A francia politikus szerint nem szabad ennek az athéni kormánynak szemrehányást tenni azért, amit elődei mulasztottak el.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja arra az álláspontra helyezkedett, hogy a reggeli megállapodásnak csak örülni lehet, a dokumentum jelentős elvárásokat fogalmaz meg, de kiegyensúlyozott. A francia politikus szerint helyre kell állítani a bizalmat az uniós tagállamok, valamint az egyes kormányok és az ország polgárai között egyaránt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?