Jövő márciustól Hszi Csin-ping lesz Kína új elnöke

Hszi Csin-ping veszi át jövő márciustól a világ legnépesebb országának vezetését, ugyanis a kínai kommunista párt (KKP) tízévenként esedékes vezetőváltó kongresszusán őt választották Hu Csin-tao utódjául. Helyettese és a következő kormányfő Li Ko-csiang lesz.xi es hu2

A párt kilenctagú legfelsőbb vezetésébe, az Állandó Bizottságba megválasztották még az összes esélyest, a miniszterelnök-helyettes Vang Csi-sant, a propagandafelelős Liu Jun-sant, a pártszervezésért felelős Li Jüan-csaot, a tiancsini pártvezér Csang Kao-lit és a második miniszterelnök-helyettes Csang Te-csiungot is.

kinaA politikai csúcsvezetés felállásának hagyományos sorrendje mindig leképezi az állami vezetés első négy emberét, s az utóbbi évtizedekben a főtitkáré volt az elnöki szék, a parlament elnöke volt a második, a harmadik a kormányfőnek volt fenntartva és a politikai hierarchiában a negyedik volt a népfront vezetője.

Azzal, hogy Li Ko-csiang a második helyen vonult be, újabb találgatások indultak meg. Vannak, akik szerint a jövendőbeli miniszterelnök a parlament elnöke elé került a politikai rangsorban, míg mások elképzelhetőnek tartják azt is, hogy Liből parlamenti elnök lesz.

xi es liHszi nyugodt, közvetlen hangon beszélt az új vezetés iránt megnyilvánuló bizalomról, az őket terhelő felelősségről és a kommunista párt szerepéről abban, hogy a szegény és elmaradott "öreg Kínából egy mind virágzóbb és erősebb új Kína lett". Mindez egy teljesen új horizontot nyitott a kínai nemzet nagy megújulásához - húzta alá a pártvezető.

Az "életet szerető" kínai emberekről szólva megállapította, hogy ők jobb oktatást szeretnének, stabilabb munkahelyeket, több jövedelmet, kiterjedtebb társadalombiztosítást, jobb egészségügyet, javuló lakhatási körülményeket és jobb környezetet. Hozzátette: "A boldog élet iránti vágyuk teljesítése a mi küldetésünk."

Ami a kommunista pártot érintő súlyos kihívásokat és a megoldásra váró problémákat illeti, Hszi kiemelte a korrupciót, az emberektől való eltávolodást és az "egyes pártvezetők okozta" túlzott formalitást és bürokráciát.

"Minden erőnkkel meg kell oldanunk ezeket a problémákat. Az egész pártnak teljes készültségben kell állnia" - jelentette ki.

A KKP hét napon át tartó XVIII. kongresszusa szerdán fejezte be munkáját, miután megválasztották a párt új központi bizottságát és fegyelmi ellenőrzőbizottságát.

Kimaradt?