Exit poll: a nemek győztek Görögországban

A legfrissebb három exit poll mérések szerint szoros eredmény várható a görögországi népszavazáson, de a nemek lesznek többségben – idézi a BBC-t a vs.hu.

A Guardian azt írta, a 6 fő görög tévécsatorna előrejelzése szerint is elutasították a görögök a nemzetközi mentőcsomagot. A lap felhívta a figyelmet arra, ezek csak előrejelzések, a hivatalos eredményre már nem sokat kell várni. Annyi biztos, a népszavazás eredményes, mert azon a szavazásra jogosultak több mint 40 százaléka megjelent.

A hivatalos exit poll eredménye várhatóan romániai idő szerint 9 órakor érkeznek, a hivatalos végeredmény tizenegy óra környékén várható.

Mi a tét?

Ha a "nem"-ek kerülnek többségbe, akkor az európai vezetők szerint Görögország az euróra mond nemet – írja a népszavazás tétéjéről a hvg.hu. Az európai intézmények a vasárnapi referendumig lélegeztetőgépen tartották az országot, megvárták, mi lesz az eredménye. A görög bankok nehéz helyzetben vannak, hírek szerint már csak egy napig tudnak európai segítség nélkül fizetőképesek maradni. Ha a "nem"-ek győznek, akkor könnyen lehet, hogy a nemzetközi hitelezők megvonják, leállítják a segítséget.

Ez esetben az országnak valószínűleg ki kell lépnie az eurózónából - egyszerűen azért, mert az államnak, bankoknak, vállalatoknak felmerülnek kiadásaik, azonban fogytán vannak euróból, az Európai Központi Bank pedig több eurót már nem ad az országnak, ezért egy másik valutát kell teremtenie Görögországnak. Több forgatókönyv is létezik, az egyik valószínű szcenárió szerint az eurót feladja az ország és egy másik valutát vezet be - vagy a kettőt párhuzamosan alkalmazza.

Ha az "igen"-ek nyernek, akkor egyrészt a Ciprasz-kormány - az ígéretét betartva - lemond, új kormány alakul Görögországban. Másrészt, a nemzetközi hitelezők által kért intézkedések megvalósítására nagyobb esély mutatkozik. Ekkor vélhetően mindaddig, amíg az új kormány fel nem áll, biztosan folytatódik Görögország megsegítése.

Kapcsolódók

Kimaradt?