A török hadsereg bevonulhat Szíriába

A Recep Tayyip Erdoğan elnök vezette török nemzetvédelmi tanács ülésének témája egy "ütközőövezet" létrehozása volt, amely megakadályozná a szomszédos Szíriában harcoló fegyveresek beszivárgását Törökországba - közölték helyi hírlapok hétfőn.

A kormányközeli Star című hírlap arról írt, hogy a török nemzetvédelmi tanács fontolóra vette egy 110 kilométer hosszú, 33 kilométer széles ütközőövezetet létrehozásának a lehetőségét. Az övezet megakadályozná a Szíria jelentős területeit elfoglaló Iszlám Állam fegyvereseinek Törökországba való átszivárgását.    

   
Az ugyancsak kormányközeli Yeni Safak című hírlap azt írta, hogy a "védelmi övezet" a kurd fegyveresekkel szemben is védené Törökországot. A Hurriyet című török lap pedig a múlt héten arról számolt be, hogy 12 ezer török katona áll készen arra, hogy behatoljon Szíriába az ütközőövezet létrehozásának céljával.
    
Erdoğan múlt héten kijelentette, minden áron megakadályozzák egy kurd állam létrejöttét a Törökország déli határvidékével szomszédos Észak-Szíriában. A török államfő etnikai tisztogatással vádolta meg a kurd milíciákat, amit az IÁ-tól visszafoglalt területeken végeznek. Mint mondta, "átalakítják a demográfiai szerkezetet" több török határ menti területen, ahol arabok és törökök is élnek, tudósít az MTI.

A kormány és a kurdok között megindult békefolyamat a Kobane körüli harcok során csaknem véget ért, miután Ankara nem volt hajlandó fegyvereket nyújtani a várost védő szíriai kurd fegyveres erőknek, mivel azok jó kapcsolatokat ápolnak a terrorszervezetként számon tartott PKK-val. Éppen ezért a török vezetés vonakodik aktívan részt venni a konfliktusban, illetve egy biztonsági zóna kiépítését szorgalmazza Szíriában. Egy ilyen repüléstilalmi zóna biztosítaná a menekültek védelmét, illetve lehetőséget nyújtana a mérsékelt ellenzék kiképzésére. Törökország több millió menekültet lát el egymaga – írja a Kitekintő.

Kapcsolódók

Kimaradt?