Ferenc pápának nem tetszik a határzár

Ferenc pápa szerdán arra szólított fel, hogy a világon sehol ne zárják be az ajtót azok előtt, akik egy jobb élet reményében más országokban keresnek menedéket.

A katolikus egyházfő a Szent Péter téri szerdai általános audienciáján beszélt erről, miközben Európában egyre élesebb vita bontakozik ki a kontinenst érintő menekültválság kezeléséről. „Arra hívok fel mindenkit, hogy kérjen megbocsátást Istentől azon emberek és intézmények számára, akik bezárják az ajtót a jobb életet, a családot és védelmet keresők előtt” - mondta komor hangon a vallási vezető.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy "ezen fivéreink és nővéreink messze a hazájuktól keresnek menedéket, ahol félelem nélkül élhetnek", s imára szólított a menekültek emberi méltóságának tiszteletben tartása érdekében. Az egyházfő köszönetet mondott azoknak, akik gondoskodnak a menekültekről, valamint közös és hatékony cselekvésre sürgette a nemzetközi közösséget a kényszermigráció ellen.

A magyar határzárat emlegeti az AP

Az AP amerikai hírügynökség beszámolójában megjegyezte, hogy menekültek tucatjai táboroznak napok óta az olasz-francia határon, akik Franciaországba mennének tovább, a határátkelőt azonban lezárták előttük. 

A hírszolgálat emellett kiemelte: a magyar kormány arra figyelmeztetett szerdán, hogy kerítést készül emelni a szerb határ mentén az illegális bevándorlók távol tartására, Ausztráliát pedig emberi jogi szervezetek azzal vádolják, hogy fizet az embercsempészeknek a menekültek Indonéziába történő visszaszállításáért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?