Négy méter magas kerítést emelnek a 175 kilométeres magyar-szerb határon

Négy méter magas kerítéssel zárják le a szerb-magyar határt a bevándorlás megfékezésére: ennek előkészítésére utasították Pintér Sándor belügyminisztert a szerdai kormányülésen - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés szünetében.

Orbán Viktor még péntek reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy a kormány szerdán hallgatja meg a belügyminisztert a déli határon bevezethető lehetséges szigorításokról, köztük az esetleges teljes fizikai határzár lehetőségéről. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a magyar és a szerb kormány július elején egyeztet az ügyben. Belgrád korábban elutasította a határ lezárását.

A szerdai kormányülés szünetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak nevezte a bevándorlás ügyét, és szerinte a „bevándorlási nyomás” az uniós tagországok közül Magyarországot érinti a legsúlyosabban. A kormány meghallgatta szerdán Pintér Sándor belügyminisztert az ügyben. A közös válaszhoz vezető út időigényes és hosszú, Magyarország azonban nem várhat tovább, de remélik, lesz közös megoldás is a migránsok problémájára – fogalmazott Szijjártó.

175 kilométeres, 4 méter magas kerítés

A kormány utasítást adott a belügyminiszternek, hogy kezdje meg a magyar-szerb határ fizikai lezárásának előkészítését. Ezt a munkát jövő szerdáig kell elvégezni, és aznap tájékoztatást várnak majd Pintér Sándortól. Egy 175 kilométeres határszakaszt zárnak le négy méter magas kerítéssel, ennek előkészítését kezdik meg – ismertette a külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint Magyarország a kerítés felállításával semmilyen jogi kötelezettségét nem szegi meg. 

Július elsején magyar-szerb kormányzati csúcs lesz, a szerbek vezetőit ott tájékoztatják a magyar intézkedésekről – hangzott el a rövid tájékoztatón, ahol kérdéseket nem lehetett feltenni. Szijjártó Péter hivatkozott arra, hogy más országok is hasonló módon zárták le bizonyos határaikat.

Szakértő: szükséges döntést hozott a kormány 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a döntést. A szakértő felidézte, hogy a G7-es csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát. Ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészek is fogtak - fejtette ki. Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is - mondta Nógrádi György, aki szerint a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs "semmi különös". 

A szakértő úgy fogalmazott: "a lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország". Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, "mintha otthon lenne", átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád-Pozsony-Budapest-Prága útvonal. Ez a lépés szükséges volt - jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania.

Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot, fel kell tartóztatni - mondta a szakértő. Ausztriában egy napja bejelentették, hogy nem adnak ki több menekültengedélyt, pár órája a bajor pénzügyminiszter azt mondta: "Európának nincs szüksége menekültekre", hajnalban a televíziós hírek arról szóltak, hogy a menekültek miatt a görög szigeteken nem lehet nyaralni - emlékeztetett Nógrádi György. Azt mondta: a kormány döntése arról szól, hogy egyeztetünk Szerbiával, amelynek a belügyminisztere is bejelentette korábban, hogy hasonló intézkedést terveznek a szerb-macedón határon. 

Nógrádi György szerint a jelenlegi technikával ez a fal a teljes szerb-magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában "pillanatok alatt felhúzható". Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását. A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje - hangsúlyozta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?