Merkel nem zárja ki EU-szerződések módosítását a britek kedvéért

Az Európai Unió fontolóra veheti bizonyos EU-szerződések módosítását, ha ezzel sikerül elérni, hogy Nagy-Britannia az unió tagja maradjon - mondta csütörtökön a BBC-nek Angela Merkel.

A német kancellár a brit közszolgálati médiatársaság televíziójának nyilatkozva nem részletezte, hogy pontosan mely szerződési elemek módosításáról lehet szó, de kijelentette: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy sikerül "jó megoldást" találni a London által felvetett problémákra.

Ha ehhez ténylegesen az EU-szerződések módosítása szükséges, "akkor ezen el kell gondolkodnunk" - fogalmazta meg Merkel a BBC-interjúban. "Emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim (…) meg kell teremteni a szükséges előfeltételeket ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradhasson" - tette hozzá.

Merkel kijelentette: támogatni tudja David Cameron brit miniszterelnök egyes kéréseit, más pontokban "különböznek a nézetek". "Mindig találtunk azonban módot az eltérő sebességű (európai integrációra), például (a Londonnak biztosított) különböző kimaradási lehetőségekkel" - mondta a német kancellár utalva rá, hogy Nagy-Britannia nem tagja például a belső határellenőrzést lebontó schengeni rendszernek és az euróövezetnek sem.

Merkel szerint a 28 tagú Európai Unióban a kompromisszumok elengedhetetlenek, de már eddig is sikerült "sok-sok nehéz kérdésre sok-sok megoldást lelnünk", és ennek a London által felvetett problémák esetében is így kell lennie.

A britek referendumra készülnek

Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában a konzervatív párti brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

London ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintje közelébe.

Cameron ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?