Peking visszautasítja Tibet-politikájának bírálatát

Peking hétfőn kemény hangon utasította vissza az ENSZ emberi jogi főbiztosának múlt heti kritikáját, amelyben az önégetés-hullámra utalva több figyelmet kért a tibetiek számára és független megfigyelők beengedését sürgette az általuk lakott területekre.TIBET - CINA - monaco si dà fuoco ok

Hung Lej szóvivő szerint a dalai láma dicsőíti az önégetőket, elszántan törekszik e szélsőséges cselekmények ösztönzésére, amelyek nem csak a törvényekkel ellentétesek, de a tibeti vallás szellemével is. Célja, hogy aláássa a kínai kormány hatalmát - jelentette ki a szóvivő.

navanethem-navi-pillay-2009-4-20-13-53-0Navi Pillay főbiztos kifejezte ugyanakkor  azt a reményét, hogy a tibeti emberek tartózkodnak az önégetésektől, és lehetőségük lesz érzéseik félelemérzet nélküli kifejezésre. Egyben sürgette a kínai kormányt, hogy tegye lehetővé "független megfigyelők" és újságírók beutazását Tibetbe.

Válaszul a Kínát ért bírálatokra Hung kijelentette: országa reméli, hogy a főbiztos tárgyilagos, méltányos és semleges álláspontot fog képviselni a kérdésben és megjegyzéseivel nem avatkozik be Kína belügyeibe.

A vasárnap tíznapos japán körutat kezdett dalai láma hétfőn ugyancsak bírálta a kínai vezetést és a gazdasági reformok után politikaiakat sürgetett Kínában.

"A dalai láma csupán egy politikai száműzött, aki régóta résztvevője olyan akcióknak, amelyek - vallási köntösben - Kína megosztását célozzák" - jegyezte meg a külügyi szóvivő.

Hung utalt rá: a dalai láma nemzetközi tevékenységének célja, hogy a Kína-ellenes erőkkel összejátszva gyengítse Kína és más országok kapcsolatait, megossza a (kínai) nemzetet. Hozzátette: Peking hivatalosan is tiltakozott Tokiónál, amiért ehhez teret biztosítanak a dalai lámának.

{loadposition kampany}

Kimaradt?