„A tagállamoknak nemzeti érdekeik egy részét fel kell áldozniuk”

Megkezdődött csütörtök délután az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek célja az elsősorban a Földközi-tengeren jelentkező migrációs válság kezelése.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke figyelmeztetett, hogy senkinek nincsenek illúziói abban a tekintetben, hogy a problémát ma meg tudják oldani, de bizakodásának adott hangot, hogy a tagállamok vezetői meg tudnak állapodni azonnal meghozható intézkedésekről. A lengyel politikus úgy vélte: a Földközi-tengeren kialakult migrációs válság oka nem Európa, hanem az érintett térségben kialakult instabilitás, háború és a szegénység. „Természetesen az ártatlan emberi életek megmentése a legfontosabb” - húzta alá Tusk. Kiemelte ugyanakkor, hogy az embercsempészek és az illegális migráció ellen is fel kell lépni, az embercsempészek hálózatait fel kell számolni, alá kell ásni az üzleti modellt, amely alapján dolgoznak.

Az MTI birtokába került közös nyilatkozattervezetnek, amely a tagállamok vezetői elé kerül, első mondatában az áll, hogy a Földközi-tengeren tragikus helyzet alakult ki. Az uniós diplomáciát ugyanis az lendítette működésbe, hogy a múlt hét végén több mint 700-an haltak meg, amikor az Észak-Afrikából az európai partok felé tartó hajójuk felborult a tengeren. A tagállami vezetők egy perc csenddel emlékeztek az áldozatokra. A tervezett nyilatkozat szerint az EU minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza a további szerencsétlenségeket, a gyökerénél kezelje a problémát, együttműködve a menekültek származási országaival és a tranzitállamokkal.

 Az unió ennek érdekében a tervek szerint megduplázhatja a jelenleg zajló uniós határőrizeti műveletek, a Triton és a Poseidon rendelkezésére álló idei és 2016-os anyagi forrásokat, és megerősítheti a missziók eszköztárát, növelve a kutató és mentő tevékenységet az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex mandátumának keretein belül. Ezzel összefüggésben a Frontex vezetője ugyanakkor egy interjúban a héten közölte, hogy az ügynökségnek nincs felhatalmazása kutató és mentőmissziókra.

Az unió az embercsempészek ellen is fel akar lépni. Egy, a tanácskozást előkészítő diplomata úgy nyilatkozott, hogy ez mára a világ egyik legjövedelmezőbb üzlete lett, az Európai Unió pedig azt az üzenetet szeretné küldeni az embercsempészeknek, hogy el fogja pusztítani üzleti modelljüket. A nyilatkozatban a tagállamok a csempészek hajóinak azonosítását, felkutatását és elpusztítását vállalják, s felkérik az EU külügyi főképviselőjét, hogy azonnal kezdje el előkészíteni az erre vonatkozó uniós missziót.

A neve mellőzését kérő diplomata elmondta azt is, hogy a potenciálisan útra kelők számára az unió azt az üzenetet szeretné megfogalmazni, hogy nem ez az út vezet Európába. A tagállamok a törvénytelen bevándorlás megfékezése érdekében több afrikai országnak nyújtanak támogatást határaik megfelelőbb ellenőrzéséhez, a migrációs áramlás felmérése érdekében migrációs összekötő szakembereket küldenek a legfontosabb unión kívüli országokba, s fokoznák az együttműködést  a regionális partnerekkel, ugyanakkor előmozdítanák s felgyorsítanák a menekültstátusra nem jogosult „illetéktelen gazdasági bevándorlók” és a „frontvonalban lévő” tagállamokban lévő illegális bevándorlók hazaküldését.

A csúcson elfogadandó nyilatkozat a tagállamok közötti szolidaritást is kiemeli. A név nélkül nyilatkozó forrás szerint ugyanakkor ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani. A terv az, hogy elindul egy próbaprogram, „pilot project”, amelynek keretében 5000 védelemre, menedékre jogosult befogadása a cél, emellett a probléma frontvonalában lévő tagállamoknak nyújtott rendkívüli támogatást is növelik, és a menedékkérők tagállamok közötti elosztásának módozatait is megfontolják.

A névtelenséget kérő diplomata mindazonáltal rámutatott, hogy a probléma rendkívüli összetett, és nem lehet varázsütésre megoldani. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy a jelenség, a probléma eddig is létezett és ismert volt, ám a múlt hét végi tragédia politikai lendületet teremtett a megoldás érdekében. Rámutatott ugyanakkor, hogy arra nem nagyon van szándék a tagállamok részéről, hogy újraindítsák a tavaly leállított olasz „Mare Nostrum” elnevezésű vagy egy ahhoz hasonló műveletet, az ugyanis egyes tagországok megítélése szerint csak vonzaná a menekülőket, az embercsempészek pedig - némi leegyszerűsítéssel – azt tanulták meg belőle, hogy utasonként kereshetnek 3000 eurót azzal, hogy a líbiai partoktól 12 mérföldre elviszik az Európába menekülni vágyókat, ott majd az olasz hajók úgyis felveszik őket.

A diplomata azt is világossá tette, hogy a kialakult helyzetért, a tragédiákért Európa nem felelős, azért viszont igen, hogy képes-e kialakítani azokat a képességeket, amelyekkel meg tudja akadályozni a szerencsétlenségeket. „A lehetőségeink nem végtelenek, sem pénzügyi, sem politikai, sem társadalmi értelemben” – húzta alá a diplomata.

Donald Tusk is a tárgyalásoknak ezt a részét nevezte a legnehezebbnek, mert úgy vélte, hogy itt arról van szó, hogy a közjó érdekében a tagállamoknak nemzeti érdekeik egy részét fel kell áldozniuk.

Kimaradt?